Güzel Bir Hafta Sonu Dileriz

Kısa Kısa'da yeni bir Hikaye

Yolunacak Kaz?..

Sağlıcakla Kalın

×

















SON YAZILAR :
Loading...


16 Kasım 2020

Türkiye’ deki Saat Kuleleri 1

      Adana Büyük Saat Kulesi     

MD BYR 002

MD BYR 006

Adana Ulu Cami mahallesi'nde Hükümet Caddesi uzerindedir. Saat Kulesi'nin üzerinde kitabesi olmamakla beraber Adana Valisi Abidin Paşa tarafından 1882 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Belediye Reisi Hacı Yunus Ağa'nın da Saat Kulesi'nin yapımında emeği geçmiştir. Adana'nın Fransızların işgali sırasındaSaat Kulesi Ermeniler tarafından tahrip edilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra 1925'te saatinin makinaları Almanya'dan getirtilerek yerine yerleştirilmiştir.

 

MD BYR 003

Saat Kulesi kare prizma şeklinde olup 35 m. yüksekliğindedir. Halk arasındaki söylentiye göre bir o kadar yüksekliği de toprağın altındadır. Kulenin içerisinde hem yukarıya hem de toprak altına inen bir merdiveni bulunmaktadır. Kulenin üzerinde baldaken şeklinde bir köşk olup bunun dört tarafına saatin kadranları yerleştirilmiştir.

MD BYR 004MD BYR 005

Yapıldığı dönemin şairlerinden fani Efendi bu kule ile ilgili bir dörtlük düşürmüştür:
"Bir muazzam eserdir ki misli yok naziri yok
Zahiren saat çalar manen hükümet seslenir.
Ol Abidine eyler dua;
Çünkü andan ruz-u şeb vakt-i ibadet seslenir".
Fani Efendi bu dörtlük ile her yarım saat ve tam saatte çalan saate göre dairelerin ve resmi görevlilerin işe başlayıp bitirdiklerini anlatmak istemiştir.

     Adıyaman Saat Kulesi     

MD BZP 001

     Afyon-Çay Saat Kulesi     

MD BZP 002 (cay)

     Ağrı Saat Kulesi     

MD BZP 003MD BZP 004

     Amasya Saat Kulesi     

MD BZP 006MD BZP 007

Amasya’nın eski ahşap Nerkis Köprüsü önünde bulunuyordu. Bu kuleyi Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa 1865 yılında yaptırmıştır. Bu kule 75 yıl çalışmış, 1939 Erzincan depreminde Amasya’daki minarelerin yıkılmasına rağmen ayakta kalmıştır. Hükümet Köprüsü’nün yapımını engellediği gerekçesi ile 1940 yılında Nerkis Köprüsü ile birlikte yıktırılmıştır.

Eski Saat Kulesi, yuvarlak minareyi andıran bir biçimde beyaz badanalı idi. Üst kısmına dikdörtgen prizma içerisinde doğu, batı ve güneye bakacak biçimde saatler yerleştirilmişti. Saatlerin bulunduğu yönlere parmaklıklı bir bölüm eklenmiş ve burası da bayrak çekmek için kullanılmıştır.

2002 yılında yeniden inşa edilmiştir.

MD BZP 005MD BZP 008

     Amasya-Gümüşhacıköy  Saat Kulesi     

MD BZR 006 (GumushacikoY

     Amasya-Merzifon  Saat Kulesi     

MD BZR 002

MD BZP 009 (merzifon)MD BZR 001

Merzifon Saat kulesi aslında Çelebi Sultan Mehmet döneminde yaptırılmış olan bir medrese, geçen yüzyılda(20.yy) camii olarak da kullanılmış ve Medrese önü cami olarak anılmış. Bu nedenle başlığa Medereseönü cami ibaresini eklemek doğru olur sanırım.
Resimlerden de kolayca anlaşılacağı üzere kule aslında bir minare. 19 yy sonunda abdülmecit yada adını karıştırdığım bir padişahın her ile bir saat kulesi kazandırma fermanı doğrultusunda, kentin merkezi yerindeki bu minareye de bir saat yerleştirilmiş.

MD BZR 003MD BZR 004

Yapı yakın zamana kadar öğrenci yurdu olarak kullanılıyordu. Bugün ise içinde Merzifon eski resimlerininde olduğu, nezih bir keyif ortamı, bir kafeterya olarak kullanılıyor. yani gelip yapıyı geziyor sonrada otorup bir bardak çay içiyorsunuz. yapının önünde de kaskatlı havuzlarla düzenleme yapılarak şiririn park oluşturulmuş.

MD BZR 005

0 Yorum:

Yorum Gönder

Türkiye Şehirleri Türkiye Coğrafyası Dünya Şehirleri Dünya Coğrafyası Ülkeler



  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. merhancag . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Duvarı Aşamıyorsan Kapı Aç

    Kıssadan hisse Kısa Kısa'da sizi bekliyor...

    facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!