Adana Büyük Saat Kulesi
Adana Ulu Cami mahallesi'nde Hükümet Caddesi uzerindedir. Saat Kulesi'nin üzerinde kitabesi olmamakla beraber Adana Valisi Abidin Paşa tarafından 1882 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Belediye Reisi Hacı Yunus Ağa'nın da Saat Kulesi'nin yapımında emeği geçmiştir. Adana'nın Fransızların işgali sırasındaSaat Kulesi Ermeniler tarafından tahrip edilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra 1925'te saatinin makinaları Almanya'dan getirtilerek yerine yerleştirilmiştir.
Saat Kulesi kare prizma şeklinde olup 35 m. yüksekliğindedir. Halk arasındaki söylentiye göre bir o kadar yüksekliği de toprağın altındadır. Kulenin içerisinde hem yukarıya hem de toprak altına inen bir merdiveni bulunmaktadır. Kulenin üzerinde baldaken şeklinde bir köşk olup bunun dört tarafına saatin kadranları yerleştirilmiştir.
Yapıldığı dönemin şairlerinden fani Efendi bu kule ile ilgili bir dörtlük düşürmüştür:
"Bir muazzam eserdir ki misli yok naziri yok
Zahiren saat çalar manen hükümet seslenir.
Ol Abidine eyler dua;
Çünkü andan ruz-u şeb vakt-i ibadet seslenir".
Fani Efendi bu dörtlük ile her yarım saat ve tam saatte çalan saate göre dairelerin ve resmi görevlilerin işe başlayıp bitirdiklerini anlatmak istemiştir.
Adıyaman Saat Kulesi
Afyon-Çay Saat Kulesi
Ağrı Saat Kulesi
Amasya Saat Kulesi
Amasya’nın eski ahşap Nerkis Köprüsü önünde bulunuyordu. Bu kuleyi Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa 1865 yılında yaptırmıştır. Bu kule 75 yıl çalışmış, 1939 Erzincan depreminde Amasya’daki minarelerin yıkılmasına rağmen ayakta kalmıştır. Hükümet Köprüsü’nün yapımını engellediği gerekçesi ile 1940 yılında Nerkis Köprüsü ile birlikte yıktırılmıştır.
Eski Saat Kulesi, yuvarlak minareyi andıran bir biçimde beyaz badanalı idi. Üst kısmına dikdörtgen prizma içerisinde doğu, batı ve güneye bakacak biçimde saatler yerleştirilmişti. Saatlerin bulunduğu yönlere parmaklıklı bir bölüm eklenmiş ve burası da bayrak çekmek için kullanılmıştır.
2002 yılında yeniden inşa edilmiştir.
Amasya-Gümüşhacıköy Saat Kulesi
Amasya-Merzifon Saat Kulesi
Merzifon Saat kulesi aslında Çelebi Sultan Mehmet döneminde yaptırılmış olan bir medrese, geçen yüzyılda(20.yy) camii olarak da kullanılmış ve Medrese önü cami olarak anılmış. Bu nedenle başlığa Medereseönü cami ibaresini eklemek doğru olur sanırım.
Resimlerden de kolayca anlaşılacağı üzere kule aslında bir minare. 19 yy sonunda abdülmecit yada adını karıştırdığım bir padişahın her ile bir saat kulesi kazandırma fermanı doğrultusunda, kentin merkezi yerindeki bu minareye de bir saat yerleştirilmiş.
Yapı yakın zamana kadar öğrenci yurdu olarak kullanılıyordu. Bugün ise içinde Merzifon eski resimlerininde olduğu, nezih bir keyif ortamı, bir kafeterya olarak kullanılıyor. yani gelip yapıyı geziyor sonrada otorup bir bardak çay içiyorsunuz. yapının önünde de kaskatlı havuzlarla düzenleme yapılarak şiririn park oluşturulmuş.
0 Yorum:
Yorum Gönder