Güzel Bir Hafta Sonu Dileriz

Kısa Kısa'da yeni bir Hikaye

Yolunacak Kaz?..

Sağlıcakla Kalın

×

















SON YAZILAR :
Loading...


15 Kasım 2020

HABİL İLE KABİL'in HİKAYESİ

( Sümer efsanesi kökenlidir)
"Kabil tarımla, Habil ise hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bir gün Adem tanrıya kurban sunulması gerektiğini söyleyince; Kabil tarımsal ürünlerden oluşan sepetini sunar, Habil ise hayvanlarından birisini kurban eder. Tanrı Habil'in kurbanını kabul eder. Bunun üzerine Kabil husumet yaparak ve "madem kan istiyorsun al sana kan" diyerek Habil'i katleder ve bu tarihe ilk cinayet olarak geçer. Bu hikayenin üzerindeki sembolik tortuları temizleyip özüne ulaştığımızda ise şöyle bir gerçekle karşılaşırız: Kabil, tarımsal ve yerleşik toplumu temsil etmektedir. Bu toplum bilimin yapısal dalları, hukuk ve sanatın görsel dalları gibi konularda gelişme gösterir. Habil ise konargöçer ve hayvan sürülerine bağımlı toplumu temsil etmektedir. Bu toplum ise bilimin doğayla alakalı dalları, müzik ve edebiyat gibi sözel sanat dalları ve din konusunda gelişme gösterir. Habil'in kurbanının kabulü ise din konusundaki bu gelişmeye atfedilir. Zaten incelerseniz İbrahim'in soyu hayvancılıkla uğraşan konargöçer bir kavimden çıkmıştır. Kabilin Habil'i öldürmesi sembolizmi ise yerleşik düzenin konar göçer değerleri içine alıp bu yaşayış tarzının hareket alanını daraltması ve yok oluşa hem doğal yollarla hem de zorla sürüklemesidir. Bugün gelinen durum yakında Habil'in intikamının alınacağını göstermektedir."

MD BUJ 003Suçu ve cinayeti anlatan metinlerin tarihi çok daha gerilere, tarihin başladığı günlere uzanır. Suç, insanoğlunun bir varoluş biçimidir. Gerçekten de cinayeti ya da sonuçlarını anlatan ilk metinler, günümüzden binlerce yıl önce yazılmıştı. Bu metinlerin içinde Eski Ahit'te Kabil ile Habil bölümünde anlatılan cinayet öyküsü en çarpıcı olanıdır. Bu hikâye sadece çarpıcı bir mesel olmaktan çıkmış, suçu ya da cinayeti anlatanlara kolay kolay değişmeyecek/değiştirilemeyecek bir model olmuştur. Söz konusu öykü Eski Ahit'te şöyle anlatılmaktadır:
"Bir gün Kabil toprağın ürünlerinden Rab'be sunu getirdi. Habil de sürüsünden ilk doğan hayvanlardan bazılarını, özellikle de yağlarını getirdi. Rab, Habil'i ve sunusunu kabul etti. Kabil'le sunusunu ise reddetti. Kabil çok öfkelendi suratını astı. Rab, Kabil'e 'Niçin öfkelendin?' diye sordu. 'Niçin suratını astın? Doğru olanı yapsan seni kabul etmez miydim? Ancak doğru olanı yapmazsan, günah kapıda pusuya yatmış seni bekliyor. Ona egemen olmalısın.' Kabil, kardeşi Habil'e 'Haydi, tarlaya gidelim,' dedi. Tarlada birlikteyken, kardeşine saldırdı, onu öldürdü. Rab, Kabil'e, 'Kardeşin Habil nerede?' diye sordu. Kabil, 'Bilmiyorum, kardeşimin bekçisi miyim ben?' diye karşılık verdi. Rab, 'Ne yaptın? Kardeşinin kanı topraktan bana sesleniyor. Artık döktüğün kardeş kanını içmek için ağzını açan toprağın laneti altındasın. İşlediğin toprak bundan böyle sana ürün vermeyecek. Yeryüzünde aylak aylak dolaşacaksın dedi.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Türkiye Şehirleri Türkiye Coğrafyası Dünya Şehirleri Dünya Coğrafyası Ülkeler



  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. merhancag . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Duvarı Aşamıyorsan Kapı Aç

    Kıssadan hisse Kısa Kısa'da sizi bekliyor...

    facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!