Güzel Bir Hafta Sonu Dileriz

Kısa Kısa'da yeni bir Hikaye

Yolunacak Kaz?..

Sağlıcakla Kalın

×

















SON YAZILAR :
Loading...


30 Mayıs 2021

HASHIMA ADASI, GUNKANİJMA “BATTLESHIP ISLAND”


Japonya’da Nagazaki’ye 15 km mesafedeki adada 1887 yılında kömür bulunduğundan itibaren kaderi değişti. Kömür çıkartmak amacıyla kurulan tesislere sürekli göç almasıyla bir anda dünyanın en küçük ve kalabalık şehri unvanına sahip oldu. Toplamda 76 dönüm büyüklüğü olan arazide nüfus 5300 kişiye kadar çıktı. Çalışan Japon halkının dışında savaşlarda esir edilmiş insanların da madenlerde çalıştırıldığı biliniyor.

Hashima adasından çıkartılan kömürün kalitesindeki yükseklik nedeniyle Mitsubishi firması adaya talip oldu. Firma adaya sahip olduktan sonra çıkartılan kömür maksimum verimliliğe yükseldi. Denizin 1100 metre altına kadar inen ocaklardan çıkartıldı kömür madeni.

Adanın inşası sırasında tsunamiden ve tayfunlardan etkilenmemesi için adanın etrafı beton duvarlarla çevrildi. Bu sırada dünyada ilk kez en yüksek bina 9 katlı olarak bu adada yapıldı. Adanın şekli ve yapılan binaların uzaktan görüntüsü ile adaya savaş gemisine benzemesinden dolayı Battleship Island (Savaş Gemisi Adası) adı da verilmişti.

1900 lü yıllara gelindiğinde petrolün keşfi kömüre olan talebin azalmasına ve sonra yok olmasına sebep oldu. Bu adanın sonunu getirdi. Mitsubishi firması 1974 yılında adadaki tesisleri kapatma kararı aldı. Adada yaşayan nüfus Hashima’yı terketme kararı alınca ada ıssızlaştı. Mitsubishi 38 yıl kullandıktan sonra bedelsiz olarak adayı Nagazaki kent yönetimine bıraktı.

Bugünlerde ada turizm açısından önemli gelir elde eden bir yer. Üstelik Unesco adayı Dünya Mirası Listesine dahil etti.

Sedat Karadayı

0 Yorum:

Yorum Gönder

Türkiye Şehirleri Türkiye Coğrafyası Dünya Şehirleri Dünya Coğrafyası Ülkeler



  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. merhancag . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Duvarı Aşamıyorsan Kapı Aç

    Kıssadan hisse Kısa Kısa'da sizi bekliyor...

    facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!