Güzel Bir Hafta Sonu Dileriz

Kısa Kısa'da yeni bir Hikaye

Yolunacak Kaz?..

Sağlıcakla Kalın

×

















SON YAZILAR :
Loading...


28 Nisan 2021

Kumyangjang-ni Muharebesi

Kore Savaşı sırasında 25 - 27 Ocak 1951 tarihleri arasında Gimnyangjang-ni (bugünkü Gimnyangjang-dong Gyeonggi-do'na bağlı Yongin şehrinin Cheoin-gu, Joongang-dong'da bir kasaba)'da Çin Halk Gönüllü Ordusu'na bağlı 150. Tümen ile Birleşmiş Milletler Ordusu'na bağlı Türk Tugayı arasında gerçekleştirilen muharebe.

Birleşmiş Milletler'in emri altında ihtiyat kuvvetleri olarak Kore'ye yollanan Türk Tugayı Kore Cumhuriyeti'nin 2. Kolordusu'nun tahribi yüzünden daha sonra Kunu-ri Muharebesi olarak adlandırılacak olan çatışmalarda 28 Kasım 1950'de Wawon'da, 28 Kasım'ı 29 Kasım'a bağlayan gece Sinnim-ni'de, 20 Kasım'da Sinnimni-Kaechon arasında Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile savaştı.

Birleşmiş Milletler Ordusu'nun planladığı Thunderbolt Harekâtı[4] (25 Ocak - 20 Şubat 1951) için bir taarruzi keşif (Reconnaissance in force, Armed Recon.) olarak, 6 Ocak 1951'de alılan emrine göre, Türk Tugayı'nın 2. Taburu'nun Kumyangjan-ni'yi ve Alay taarruz grubunun 185 rakımlı tepe ve 156 rakımlı tepeyi ele geçirmesi istendi.

Muharebe

Türk Tugayı birlikleri, 6 Ocak 1951'de Chonan'da 20 gün ihtiyatta kaldıktan sonra 24 Ocak'ta Chonan'dan hareket ederek Çin Halk Gönüllü Ordusu'nun savunma mevziinin bir kısmını almak üzere saldırıya geçti ve bölgeyi savunan Çin Halk Gönüllü Ordusu 150. Tümeni'ne bağlı 447. ve 448. alayları ile mücadeleye girdi. Başlangıçta inisiyatif Çin birliklerindeydi. Ancak silah üstünlüğünü Çinliler elde edememişlerdi. Çinlilerin el bombası sayısı azdı. Türk tugayı Çinlilerden daha fazla el bombasına sahipti. Bunun nedenlerinden biri de ABD tarafından silah ve cephane ile desteklenmesiydi.

Savaşın başında mevzilerinde bulunan Çinliler etkili bir şekilde ateş yağdırmaya başladılar. Ancak önceden mevzilendirilen Türk 1. Takımı görünmeden Çinlilerin mevzilerine yaklaşıp el bombası kullanarak Çinlilerin mevzilerini aldı. Çinliler bu bölgedeki mevzileri yeniden ele geçirebilmek için uğraşması sonucu Türk 2. Taburu 185 rakımlı tepeyi ve ardından 156 rakımlı tepeyi süngü hücumuyla aldı. Alay taarruz grubu da rahat bir şekilde Kumyangjang-ni kasabasını aştı.

Kayıplar

Türk birlikleri 12 ölü, 31 yaralı vermişken; Çin birlikleri Türk birliklerinin arka arkaya yinelediği süngü hücumlarının büyük katkısıyla 474 ölü ve 23 esir vermiştir.

Sonuç

"Sonuç olarak bir keşif taarruzu şeklinde başlatılan bu harekatta, Türk Tugayının Kumyangjang-ni muharebelerinde kazanmış olduğu başarı, Amerikan 8. Ordu Komutanının vereceği karar üzerinde etkili olmuş ve daha gerilere çekilmek hatta Kore'yi tamamen tahliye etmek için planlar hazırlanmışken, Ordu Komutanı bu başarıdan cesaret alarak çekilme halinde bulunan orduya, taarruz emri vermek fırsatını kazanmıştır."

Türk askerine madalya

Türk Tugayına Amerikan Kongresinde alınan bir kararla Mümtaz Birlik Nişanı (Distinguished Unit station) ve beratı verildiğinin belirtildiği bilgilendirme notunda, Nişanın, 6 Temmuz 1951'de 241. Alayın sancağına takıldığı ve bu münasebetle büyük bir merasim yapıldığı, aynı zamanda bu muharebelere katılanlara da madalyalar ve rozetler verildiği hatırlatıldı.

25-27 Ocak 1951'deki muharebeler dolayısıyla Güney Kore Cumhurbaşkanı'nın da, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Cumhurbaşkanlığı Birlik Nişanını verdiğinin kaydedildiği bilgilendirme notunda şu değerlendirmelere yer verildi:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Türkiye Şehirleri Türkiye Coğrafyası Dünya Şehirleri Dünya Coğrafyası Ülkeler



  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. merhancag . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Duvarı Aşamıyorsan Kapı Aç

    Kıssadan hisse Kısa Kısa'da sizi bekliyor...

    facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!