Çay yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın farklı birçok coğrafyasında da önemli bir kültürel değer. Kimi ülkelerde süt, kimi ülkelerde limon, kimi ülkelerde ise bal ile servis edilen çay, ilginç ritüelleriyle de dikkat çekiyor.
Hindistan / “Masala” Çeşnili Çay
Dünyada çay üretiminin en çok yapıldığı
ülkelerden biri olan Hindistan’da çay genellikle süt ile birlikte servis
ediliyor. Bunun yanı sıra çay içerisine süt ve şeker gibi geleneksel
yöntemlerin yanında “masala” adı verilen bir çeşni de karıştırılıyor. Ayrıca
sadece Hindistan’da yetişen “Darjeeling” bitkisinin çayı da, Hintliler
tarafından en çok tercih edilen çaylar arasında yer alıyor.
Fas
/ Nane Aromalı Çay
Yeşil çay ve nanenin karıştırılmasıyla servis edilen Fas Çayı hem Fas’ta hem de Kuzey Afrika’da oldukça popüler olan bir meşrubat türü olarak karşımıza çıkıyor. Çay servisi öncesinde bardağa nane konuluyor sonrasında sıcak su eklenerek nanenin sinmesi bekleniyor. En sonunda da nane, suyun rengini yeşillendirdikten sonra üzerine demli bir çay ekleniyor. Tüm bu işlemlerden sonra servise hazır olan Fas Çayı, sağlığa olan faydası nedeniyle de çok fazla rağbet görüyor.
Tüm dünyada popüler olmaya başlayan
“sütlü inci çayı”, yıllardır Tayvan gelenekleri arasında yer alan özel bir
çaydır. Hem soğuk hem de sıcak servis edilebilen Sütlü İnci Çayı, şeker şurubu
ile tapyoka incilerinin pişirilmesiyle hazırlanıyor. İlginç görüntüsüyle dikkat
çeken Sütlü İnci Çayı’nın tüketim miktarının da arttığı görülüyor.
Arjantin
/ Bol Vitaminli “Yerba Mate”
Yerba Mate, Güney Amerika’da ve
Arjantin’de tüketilen en popüler çaylardan biridir. Kurutulmuş yerba
yapraklarından hazırlanan bu yeşil çay, yapraklarından arındırılmak için metal
bir kâsede metal bir pipetle içilir. Bunun yanı sıra kurutulmuş yerba
yaprakları bol miktarda vitamin içerir.
İngiltere
/ Sütlü Çay
Dünyada çay denilince akla gelen ilk
ülkelerden biri de İngiltere’dir. Siyah çaya olan düşkünlüğü ile bilinen
İngiltere’de sütlü çay ritüeli, bir sembol haline gelmiş durumda. Porselen
çaydanlıkların ve çeşitli atıştırmaların da yer aldığı “5 çayı” kavramı
İngiltere’de ortaya çıkmıştır.
Çin
/ Çayların Diyarı
Oldukça köklü bir çay tarihine sahip
olan Çin’in 20 farklı bölgesinde çay üretimi yapılıyor. Yörelerine göre renk,
koku ve tat konularında farklılık gösteren çaylar; yeşil, siyah, Wulong (bir
tür yarı mayalanmış), beyaz, sarı, kırmızı ve yasemin olarak 7 farklı çeşide
ayrılıyor. Ruhu dinlendirdiğine ve rahatlattığına inanılan çay, Çin halkı için
ulusal içecek konumuna gelmiş durumda.
Türkiye
En fazla çay tüketen ülkeler arasında bulunan Türkiye, Karadeniz bölgesindeki çay tarlaları ile çay üretimi konusunda da Dünya’da oldukça önemli bir yere sahip. Sıklıkla sabah kahvaltılarında tüketilen siyah çay, aynı zamanda öğle ve akşam yemeklerinin ardından da tercih ediliyor. Misafirlere sunulacak ikramlar arasında da öne çıkan çay, Türk kültüründeki en önemli unsurlardan biri.
0 Yorum:
Yorum Gönder