Güzel Bir Hafta Sonu Dileriz

Kısa Kısa'da yeni bir Hikaye

Yolunacak Kaz?..

Sağlıcakla Kalın

×

















SON YAZILAR :
Loading...


22 Ocak 2021

Uzaydan Büyüleyici Görüntüler



Andromeda Galaksisi

Samanyolumuza en yakın büyük galaksi aynı zamanda çoğumuzun çıplak gözle görebileceği en uzak şey. Andromeda Galaksisi, Dünya'dan 2,5 milyon ışık yılı uzakta olsa da barındırdığı milyarlarca yıldız uzaya güçlü bir ışık yayıyor. 



Tilki Kürkü Bulutsusu


Bu gaz ve toz yığını Sharpless kataloğu olarak bilinen H II bulutsu dizininde resmi olarak 273. sırada. Bulutsuda oluşan dev yeni yıldızlardan yayılan morötesi ışınım hidrojen gazını harekete geçirip sahneyi canlı renklerle boyuyor. 



Samanyolu

İtalyan gökbilimci Galileo Galilei 400 yıl önce Samanyolu'nun tek tek yıldızlardan oluştuğunu keşfedinceye kadar gözlemciler galaksinin bulutsu benzeri bir maddeden oluştuğunu düşünüyorlardı. Evrendeki tüm yıldızların Samanyolu'nda olmadığının kanıtlanması için bir 300 yıl daha geçmesi gerekti. Artık galaksimizin gözlemlenebilir evrendeki 2 trilyon galaksiden yalnızca biri olduğu düşünülüyor.



NGC 6960 (Cadı Süpürgesi)


Derin uzay cisimlerinin bulunduğu bir dergi olan New General Catalogue bu bulutsuyu NGC 6960 olarak adlandırdı. Resmi olmayan adıysa Cadı Süpürgesi. Peçe Bulutsusu'nda yer alan NGC 6960, güneşimizin 20 katı büyüklüğündeki bir yıldızın 8000 yıl kadar önce süpernovaya dönüşüp patlamasından geri kalanların bir parçası. 



Orion Bulutsusu

Orion Bulutsusu, yıldız oluşan bölgelerin gezegenimize en yakın olanı ve çok karanlık gecelerde Orion Takımyıldızı'nın yakınlarında belli belirsiz seçilebiliyor. Merkezindeki en sıcak ve en parlak olan O tipi yıldızlarla inanılmaz parlak bir bulutsu. 



Rozet Bulutsusu

Yeni oluşan yıldızlarla kaynaşan bu bulutsu yaklaşık 130 ışık yılı çapında. Rozet Bulutsusu'nun kendine özgü rengini ve şeklini veren buluta benzer kırmızı dalgaların çoğu iyonize hidrojenden oluşuyor. 



 Tarantula Bulutsusu


Dünya'dan 160.000 ışık yılı uzakta olan bu bulutsu o kadar büyük ve o kadar çok yıldızla dolu ki Orion Bulutsusu kadar yakınımızda olsa ışığından gölgelerimiz uzardı.



Satürn

Bu fotoğrafta görünen Satürn'ün halkaları 30 Haziran 2004 tarihinde Cassini uzay aracı tarafından çekildi. Halkaların boyutları mikrometre ile metre arasında değişiyor ve az miktarda taş bileşenin yanında neredeyse tamamen buzdan oluşuyor.


Güneş


NASA'nın Solar Dynamics Observatory (SDO - Güneş Dinamikleri Rasathanesi) tarafından 30 Mart 2010 tarihinde çekilen aşırı morötesi bir Güneş görüntüsü. Sahte renkler farklı gaz sıcaklıklarını gösteriyor. Kırmızılar nispeten soğuk (yaklaşık 60.000 Kelvin veya 107.540 F); maviler ve yeşiller daha sıcak (1 milyon Kelvin'den veya 1.799.540 F'den yüksek) alanlar. 



Kartal Bulutsusu

Kartal Bulutsusu'ndaki Yaratılış Sütunları'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş fotoğrafı. Resimdeki maviler oksijeni, kırmızılar sülfürü ve yeşil de nitrojen ile hidrojeni gösteriyor. Sütunlar çerçevenin hemen dışındaki genç yıldız yığınından gelen morötesi ışıklarla boyanmış. Bu yıldızlardan esen rüzgarlar gaz ve toz kulelerini yavaş yavaş eritiyor.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Türkiye Şehirleri Türkiye Coğrafyası Dünya Şehirleri Dünya Coğrafyası Ülkeler



  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. merhancag . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Duvarı Aşamıyorsan Kapı Aç

    Kıssadan hisse Kısa Kısa'da sizi bekliyor...

    facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!