Japonlar tüm dünyada keskin zekaları, kibarlıkları ve başarılarıyla örnek gösteriliyor. Peki nedir bu Japonları bu kadar başarılı yapan? Bunun cevabı: Eğitim sistemleri.
4. sınıfa kadar sınav yok
Japonya'da 4. sınıfa kadar öğrencilere sınav yapılmıyor. Okullar ilk 3 sene, çocukların bilgisini test etmek yerine karakterinin oluşmasına, görgü kurallarını öğrenmesine destek oluyor.
Çocuklara diğer insanlara saygı, doğaya ve hayvanlara nazik davranma, oto-kontrol, adalet, cömertlik, şevkat ve empati kurma gibi erdemler öğretiliyor.
Akademik yıl 1 Nisan'da başlıyor
Birçok okul ve üniversite Eylül'de başlamasına rağmen Japonya'da akademik takvim 1 Nisan'da, kiraz ağaçlarının çiçeklendiği dönemde başlıyor. Akademik yıl 3 sömestra ayrılıyor: 1 Nisan-20 Temmuz, 1 Eylül-26 Aralık, 7 Ocak-25 Mart.
Hademe yok
Çoğu Japon okulunda hademe yok. Öğrenciler kendi sınıflarını, kafetarları ve hatta tuvaletleri bile kendileri temizliyor. Öğrenciler küçük gruplara ayrılıp görev dağılımı yapıyorlar. Japonya'da öğrencilerin kendi arkalarını toplaması, takım halinde çalışabilmesi ve birbirilerine yardım etmesi gerektiğine inanılıyor. Bu görevler onların daha saygılı davranmasını sağlıyor.
Öğle yemekleri sınıfta yeniyor
Japon eğitim sistemi öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesine önem veriyor. Öğrencilerin her öğlen ne yiyeceğine profesyoneller karar veriyor. Öğrenciler, öğretmenleriyle beraber sınıfta yemeklerini yiyorlar.
Okul sonrası etütleri yaygın
İyi bir ortaokula girebilmek için birçok Japon öğrenci bir hazırlık okuluna ya da özel okul sonrası etütlerine gidiyor. Bu okulların dersleri akşamları yapılıyor. Sokakta akşam geç saatte okuldan eve dönen çocuklar görmek Japonya'da çok normal. Japon öğrenciler günde 8 saat ders görüyor.
Japon kaligrafisi ve şiiri dersleri
Klasik okul derslerinin yanında Japon öğrencilere kendi kültürlerine ve yüzyıllardır süregelen geleneklerine de saygı duymaları öğretiliyor. Japon kaligrafisi, ya da diğer adıyla Shodo bu derslerin başında geliyor. Shodo, bir bambu çubuğunu mürekkebe batırıp pirinç kağıdına hiyeroglif yazma sanatı. Diğer bir ders ise Japon şiiri, Haiku.
Neredeyse bütün okullarda üniforma zorunlu
Bazı okulların kendi üniformaları olmasına rağmen çoğu okulda geleneksel Japon üniformaları giyiliyor. Erkekler askeri tarzda üniformalar giyerken kızlar, denizci tarzı giyiyor. Üniforma kuralı okullarda sosyal bariyerleri kaldırma ve onları çalışma moduna sokma amacı güdüyor. Ayrıca öğrencilerde birlik bilinci oluşuyor.
Okula katılım oranı %99.99
Hemen hemen herkes 1 kez bile olsa okulu kırmıştır. Ancak Japon öğrenciler okulu kırmak şöyle dursun geç bile kalmıyorlar. Hatta öğrencilerin %91'i öğretmenlerinin kendilerinden istediği hiç birşeyi daha önce reddetmediklerini söylüyorlar.
Bir sınav geleceklerine karar veriyor
Bizdeki üniversite sınavı gibi Japonya'da da öğrenciler lise bitince hayati bir sınava giriyorlar. Üniversitelerin istediği puanı alamayan öğrenciler açıkta kalıyor. Puanlar o kadar yüksek ki öğrencilerin sadece %76'sı eğitimine devam edebiliyor. Sınava hazırlık dönemine öğrenciler aralarında "sınav cehennemi adı veriyorlar.
Üniversite yıllarına "tatil" deniyor
Japonya'da sınav cehennemini atlatan öğrenciler küçük bir tatile hak kazanıyorlar. Bu ülkede üniversite insan hayatının en güzel dönemi olarak düşünülüyor. Japonlar üniversite yıllarına çalışma hayatı öncesi tatili diyorlar.
Katkıda bulunanlar
Engizisyon
Engizisyon Mahkemeleri SembolüEngizisyon (Latince: inquisitio,...Sorgusuz Sualsiz Bugüne Kadar Doğru Kabul Ettiğimiz Günlük Hayatımızdaki 9 Yanlış Bilgi
Birtakım aslı astarı olmayan bilgiler, bir şekilde nesilden nesile...Bitmiş piller neden çöpe atılmaz ?
* Bitmiş piller neden çöpe atılmaz ? Civa, kurşun, lityum, mangan,...Pusula'nın İcadı
Pusula, başlıca olarak ulaşımda ve arazi incelemesinde kullanılan,...
![]() | FUTBOL |
- Efsaneler
Ağlayan Kadın (Meksika Efsanesi)
0 14/10/2020Ağlayan Kadın ("La Llorona", "Beyazlı Kadın"), Meksika kökenli bir şehir efsanesidir. Genellikle çocukları korkutmak, onlara söz d... Devamı
- Efsaneler
25-26 Ağustos 1922' de Yaşananlar
0 26/8/2020Atatürk'ün hayatındaki en zor günü 26 Ağustos 1922'dir çünkü bu tarih Türklerin Anadolu'daki son bağımsız günü olabilirdi. Atatürk de bunun bili... Devamı
widget by: NBT
Dünyanın en güzel 13 okulu!
ABD'nin New York merkezli teknoloji dergisi Tech Insider’ın seçtiği 'Dünyanın En Güzel 13 Okulu'...Peyzaj Mimarlığı
Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Federasyonu'na Göre Kapsayan GörevlerÇokuluslu, ulusal, bölgesel,...Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), (İngilizce: Middle East Technical University, METU), 15 Kasım...Öğretmen ve Öğretmeler Günü
Öğretmen veya eğitmen; eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim...İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), (İstanbul Technical University), kökleri 1773...
BLOGLARIMIZ
Girit Adası
Girit (Eski Yunanca Krētē; modern Yunanca Κρήτη Kriti, Osmanlıca گريد Girid),...
Paul Gauguin Eserleri - 7
Steve Hanks Eserleri
Ne güzel insanlar vardı eskiden...
Ne güzel insanlar vardı eskiden.Çocukluğumuzu kaplamışlardı.Bize masal anlatırlardıCinlerden, perilerden.Büyük anneler,…
Türk Edebiyatından beyazperdeye uyarlanmış 17 film
Edebi bir eseri sinemaya aktarmak bir yönetmeni tanımamızda başlı başına bir unsur olabilir. Çok usta kalemlerin ellerinden çıkmış romanların…
SON YAZILAR :
Loading...
04 Mayıs 2020
Japonların başarısının sırrı ne?
Türkiye Şehirleri
Türkiye Coğrafyası
Dünya Şehirleri
Dünya Coğrafyası
Ülkeler
0 Yorum:
Yorum Gönder