Sadece
koklamak bile yetiyor! Kahvenin faydaları
Kahveyi sadece koklamak
bile sizi stresten uzaklaştırabilir
Seul
Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacıların fareler üzerinde yaptığı bir deneye
göre az uyku nedeniyle strese giren fareler kahve
aromasına maruz kaldıklarında, beyinlerinde bu strese bağlı olarak oluşan
proteinde de bir değişim yaşanıyor.
Alzheimerı önler. Yapılan bir araştırmaya
göre, orta yaşlarında günde 3-5 fincan kahve içen insanların, ilerleyen yaşlarda,
içmeyenlere göre Alzheimera yakalanma riski %65 daha az. Araştırmaya göre,
kahvedeki kafein Alzheimer hastalarının beyninde biriken beta- amiloid
proteinin üretimini azaltıyor.
Kanser riskini azaltır. Kahvedeki
antioksidan bileşimler kanserin belli çeşitlerini engelliyor. Japonya’da
yapılan bir araştırma, günde 3 veya fazla fincan kahve içen kadınların kolon
kanserine yakalanma riskinin içmeyenlere göre yarı yarıya düştüğünü gösterdi. 10 farklı araştırmanın ortak
analizine göreyse, kahve tiryakilerinin karaciğer kanserine yakalanma riski %41
daha az. Endometriyal, böbrek ve oral kanser türlerinde de riski düşürdüğü
bildirildi.
Şeker
hastalığına karşı koruyor. Yapılan araştırmalara göre kahve içmek tip 2 diabet
hastalığına yakalanma riskini de düşürüyor. Eski kahve
içicilerin bile hiç içmeyenlere göre bu hastalığa dair daha az risk taşıdığı
ispatlanmış. Kahvedeki antioksidanlar, mineraller ve kafein glikoz
metabolizması ve insulin hassasiyetini ıslah ediyor.
Fiziksel ağrıyı/yorgunluğu azaltır. Dinamik bir egzersiz programından bir saat önce
kafeinli kahve içmek, çalışırken hissedeceğiniz acıyı azaltır. Kahvenin
içindeki kafein, hücrelerdeki acı alıcılarını çalıştıran adenozin adlı
kimyasalı bloke ediyor.
Gut
hastalığına karşı korur. Kahve
tüketimi gut hastalığıyla bağlantılı olan ürik asitin seviyesini düşürüyor.
Kalp hastalıklarından kaynaklı ölümleri
engelliyor. Kahvede bulunan antioksidanlar kan damarlarının fonksiyonlarını
arttırıyor, genişletiyor, iltihaplanmayı önlüyor ve LDL kolestrolünü (kötü
olan) önlüyor.
Hafızanızı koruyor. Kahve hafızayı keskin
tutmaya yarar. Yapılan araştırmalara göre kahve içmeyen kadınlar zamanla hafıza
sorunları yaşarken, tutarlı kahve içicilerinde hafıza performansı çok daha
kuvvetli.
Parkinson’dan korur. Düzenli kahve içmek
sinir dokusundaki tahribatı yüzde 50 azaltıyor. Uzmanlar kahvedeki kafeinin
Parkinsona bir beyin kimyasalı olan dopamin seviyesini yükselterek engel
olduğunu düşünüyor.
Taş üretimini engeller. Kahve safrakesesi
taşlarını da böbrek taşlarını da önlüyor. Safra akışkanlığını ve idrar üretimi
çoğaltarak.
Felci önlüyor. 26 bin 556 Fin sigara tiryakisi üzerinde yapılan araştırma, günde
iki bardak veya biraz üzerinde kahve içmenin yüzde 21 oranında beyin içi ve
zarı damarlarında pıhtılaşma-tıkanmanın, yani ''enfarktüsün'' yüzde 21 oranında
azaldığını belirledi.
0 Yorum:
Yorum Gönder