Güzel Bir Hafta Sonu Dileriz

Kısa Kısa'da yeni bir Hikaye

Yolunacak Kaz?..

Sağlıcakla Kalın

×

















SON YAZILAR :
Loading...


30 Ekim 2020

Sıra Dışı Yaşam Öyküsüyle Shine Filmine Konu Olan Efsanevi Piyanist David Helfgott

Polonyalı yahudi bir ailenin çocuğu olarak 19 Mayıs 1947’de Melbourne’de doğan David Helfgott, 5 yaşında piyano çalmaya başladı.


Çocukluk döneminde babası tarafından, başarılı olması yönünde aşırı baskı yaşadı. Bu baskı ruh sağlığının bozulmasına neden oldu. Başarıya şartlanmış babanın bir çocuğun hayatını ne hale getirebileceğinin çok iyi bir örneği.


Müzik başarısı sayesinde Londra’daki dünyanın en prestijli okullarından Kraliyet Müzik Akademisi’ne burs kazanarak girdi.

Londra’da hayali olan dünyanın çalması en zor piyano eserleri olarak görülen Sergei Rachmaninoff’un 3’ncü Piyano Konçertosu’nu eksiksiz olarak çaldı. Bu dönemle ilgili Helfgott “Bu büyük bir meydan okuma ve böyle devasa eserleri çalmak çok tatmin edici” dedi.


Dünyanın en zor eserlerini eksiksiz çalabilen üç kişiden biri olan Helfgott, mesleğinin zirvesine çıktığı dönemde şizofreni hastalığına yakalandı.


Bir konser sonrasında geçirdiği ağır beyin travmasına bağlı olarak, 12 yıl süren tedavi sürecinden sonra üstün yeteneği ve azmi sayesinde yeniden yaşama döndü. Bu geri dönüş David Helfgott’ın müziği ve performansına olan ilgiyi arttırmakta.


Hastalığının nedenini piyano çalmasıyla ilişkilendiren doktorlar Helfgott’un 12 yıl boyunca piyano çalmasını yasakladılar.


David Helfgott, hastaneden çıktıktan sonra küçük bir barda çalmaya başladı. Bu dönemde Gillian Murray ile tanıştı ve Murray’in aşkı Helfgott’un yeniden doğuşu oldu.


En çok kullandığı cümle? “Şu anı yaşamalıyız”


The Guardian: “Pavarotti futbol fanatiklerine operayı sevdirdi, David de hayatı boyunca hiç klasik müzik konserine gitmeyecek insanlara piyanoyu ve klasik müzigi sevdiriyor. Gerçekten de 12 yıl akıl hastanesinde yattıktan sonra hayata karışan bir adamın müziğini hemen hemen herkes merak ediyor.’’



Not: Avustralyalı yönetmen Scott Hicks’in çektiği 1996 tarihli ‘Shine’ filminde Helfgott’u büyük bir başarıyla canlandıran Avustralyalı aktör Geoffrey Rush “En İyi Erkek Oyuncu Oscarı”nı kazandı.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Türkiye Şehirleri Türkiye Coğrafyası Dünya Şehirleri Dünya Coğrafyası Ülkeler



  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. merhancag . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Duvarı Aşamıyorsan Kapı Aç

    Kıssadan hisse Kısa Kısa'da sizi bekliyor...

    facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!