SİNDİRİM KANALI
Bütün canlılarda olduğu gibi insan organizması da canlılığını sürdürebilmesi ve fonksiyonlarını
devam ettirebilmesi için enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji vücuda alınan besinlerden sağlanır. Besin
maddelerinin vücuda alınması, gerekli organlara ulaştırılması, bölünerek yapı taşlarına
ayrılması, tüm hücrelere ulaşması kana karışması ve atık ürünlerinin dışarı atılması olayına
sindirim (digestio) denir.
Sindirim olayının aşamaları:
Yeme (ingesyon): Sindirimin ilk aşaması olan yeme, besinlerin ağız yoluyla vücuda alınmasıdır.
Mekanik sindirim: Besin maddelerinin yutulabilmesi için dişler aracılığı ile koparılması,
parçalanması, ufalanıp öğütülmesi ve mideye gönderilmesi işlemidir.
Sindirim (digesyon): Besin moleküllerinin daha küçük yapı taşlarına ayrılması, kimyasal olarak
yıkımıdır.
Salgılanım (sekresyon): Sindirim kanalının epiteli ve bezler tarafından su, asit, enzim ve
tuzların serbestleşmesi ile gerçekleşir. Salgılanan sıvılar besinlerin sindirim ve emiliminde rol
oynar.
Emilim (absorbsiyon): Yapı taşlarına ayrılmış olan besin moleküllerinin bağırsak duvarlarında
kan ve lenfatik sisteme emilerek alınması işlemidir.
Dışkılama (defekasyon): Sindirilemeyen ve emilemeyen besin artıklarının vücuttan dışarı
atılmasıdır.
Sindirim kanalı, ağız boşluğundan başlayarak anüste sonlanır.
Sindirim olayını gerçekleştiren organ ve yapılara sindirim sistemi
(systema digestorium) denir. Sindirim sistemi iki temel bölüme
ayrılarak incelenir.
Sindirim kanalı (canalis digestorius, canalis, alimentarius): Ağızdan
anüse kadar uzanan 8-10 metrelik bir kanaldır. Bu kanalın ağız (ağız
boşluğu = cavum oris), yutak (pharynx), yemek borusu (oesophagus),
mide (gaster), ince bağırsaklar (intestineum tenue), kalın bağırsaklar
(intestineum crassum) ve anüs olarak adlandırılan bölümleri vardır.
Sindirime yardımcı organ ve bezler: Yaptıkları salgılarını özel boşaltım
kanallarıyla sindirim kanalına boşalttıklarından sindirim kanalının
eklenti organları olarak da adlandırılır. Bunlar karaciğer (hepar),
pankreas (pancreas) ve tükürük bezleri (glandula salivariae)dir.
Sindirim sistemi organları ve sindirime yardımcı bezler.
Sindirim kanalı kapsamında ele alınan organların içi boşluklu(organa cavitosa
lumenalia) olup bunlar ortak duvar yapısına sahiptirler. Sindirim kanalı içten dışa doğru şu katmanlardan oluşur.
Sindirim kanalını oluşturan tabakalar
Mukoztabaka (Tunicamucosa): En içteki tabakadır. Bu tabakakoruma, salgılama ve emilim fonksiyonlarını gerçekleştiren epiteltabakadan oluşmuştur. Mukoza tabakası sindirim kanalının değişikbölümlerinde özel yapılar kazanır.
Submukoza(Tunicasubmukoza): Mukoza ile kas tabakası arasında bulunan damarlı bağ dokusudur. Elastik lifler içerir ve gevşek bağ dokusu tabakasıdır. Burada kan damarları, sinirler, lenf damarları ve lenfoiddoku elemanları bulunmaktadır.
Kas tabakası (Tunicamuscularis): Ağız, yutak, ösofagusunüst kısmı ve anüste çizgili, diğer içi boşlukluorganların duvarında iki katlı düz kastan yapılı tabakadır. Kas yapı longitudinalve sirküler şekildedir. Bundan dolayı muskülertabakadaki kas liflerinin kasılması sonucu peristaltikbir hareket oluşur. Peristaltikhareketler besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini sağlar.
Seröztabaka (Tunicaserosa): İçiboşlukluorganların en dıştabakasıdır. Sindirim kanalı organlarının karın, pelvisboşluğundakalan bölümlerinde visseralperitondan yapılı seröztabaka bulunur. Sindirim kanalı organlarının bazı bölümlerinde bu tabaka serözözellikte olmadığından tunicaadventitiaolarak adlandırılmaktadır. Tunicaadventitiagevşek fibrözbağ dokusundan oluşmuştur.
Sindirim Kanalı Yapısı
Sindirim kanalı organları ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın
bağırsaktır
Ağız Boşluğu (Cavum Oris)
Ağız boşluğu sindirim sisteminin başlangıcını oluşturur. Bu boşluk ağız girişi
ile yutak arasında kalan sindirim kanalının başlangıcıdır. Önde alt ve üst
dudakların mukoza ve cilt birleşim hattından, arkada isthmus faucium‟a
(yutak darlığı) kadar uzanan alttan ağız tabanı, üstten sert damak ve
yanlarda yanak mukozası ile sınırlı anatomik bir boşluktur.
Ağız boşluğu önde vestibulum oris ve arkada cavum oris proprium (propria)
olmak üzere iki bölümden oluşur.
Vestibulum oris; dış kısmı dudaklar ve yanaklardan meydana gelmiş, iç
yüzünde diş ve diş etleri (gingiva) tarafından sınırlanmış açıklığı arkaya
bakan at nalı şeklinde dar bir aralıktır. Ağız boşluğunun önde kalan ve
dışarıya açılan dudaklarla sınırlanan giriş bölümüne rima oris denir.
Cavum oris proprium; Vestibulum orisin gerisinde ön ve yanda diş kemerleri,
dişler, diş etleri; aşağıda ağız tabanı, yukarıda damaklar ( palatum durum ve
palatum molle) ve arkada istmus faucium ile sınırlanmıştır. Ağız boşluğu alt
kısmında dil, üst kısmında önde sert damak, arkada yumuşak damak vardır.
Yumuşak damak arka kenarı ortasından aşağı doğru sarkan oluşuma küçük
dil (uvula) denir.
Ağız boşluğu
Dudaklar ve Yanaklar
Dudaklar (labia oris):
Ağız boşluğunun ön ve giriş kısmını oluşturan
dudaklar, kas ve zardan yapılmış yumuşak oluşumlardır. Üst dudağa
labium oris süperior, alt dudağa labium oris inferior denir ve dudaklar
her iki yanda ağız köşeleri hizasında birleşir. Birleşme yeri commisura
labiorum olarak adlandırılır. Dudağın deri kısmında epidermis, yağ, ter
bezleri, sinirler ve kan damarları bulunur. Dudağın kırmızı olan
kısmına dudak kenarı denir. Mukoza kısmı üst ve alt çenenin diş
etlerini örter. Dudak mukozasında seromüköz bezler bulunur.
Yanaklar (Buccae): Vestibulum orisin dış duvarlarının yan bölümlerini
oluşturur. Dışı deri ile kaplıdır. Derinin altında m.masseterin ön kenarı
m.buccinator ve yağ kitlesi bulunur (bichatın yağ kitlesi, corpus
adiposum buccae). Yanakların iç yüzü çok katlı yassı epitelle
örtülüdür. Kulak altı tükürük bezinin (glandula parotis) salgılarını
boşaltan kanal (stenon kanalı) buraya açılır.
Dil (Lingua, Glossa)
Ağız tabanında, mukoza ile kaplı çizgili kaslardan oluşmuş hareketli tat duyusu
organımızdır. Konuşma, kelimelerin düzenlenmesi ve besinlerin yutağa iletilmesi
gibi fonksiyonları vardır.
Dil üç bölümden oluşur bunlar; dil kökü (radix linguae), dil gövdesi (corpus
linguae) ve dil ucu (apex linguae) dur. Dil ucu, dil gövdesi serbest ve hareketlidir.
Dil kökü ise os hyoideum ve mandibulaya tutunmuştur. Dilin damağa ve yutağa
bakan üst yüzüne dil sırtı (dorsum linguae) denir. Dil sırtı sulcus terminalis
denilen V şeklinde bir olukla ön (oral) ve arka (faringeal) bölüme ayrılır.Dilin
yüzeyi mukoza ile kaplıdır. Ön bölüm mukozasında papillalar bulunur. Bu
papillalardan, papillae filiformes hariç diğerlerinde tat tomurcuğu vardır.
Papilla filiformes: Dil sırtına yayılmış küçük iplikçikleri andıran epitel
çıkıntılarıdır. Dil yüzüne pürtüklü görünüm verir. Besinlerin mekanik olarak
parçalanmasında etkilidir.
Papilla fungiformes: Mantar şeklinde ve kırmızımsı
renktedir. Dilin yan ve uç kısmında bulunur. Tatlı ve tuzluya karşı duyarlı tat
tomurcuklarıdır. Uzunlukları 0,5–1,5 mm‟dir.
Papilla vallatae: Sulcus terminalis boyunca 7–12 adet en büyük papillalardır.
Acıya karşı duyarlıdır.
Papilla foliatae: Dilin yan ve arka kısmında bulunur. Ekşi duyusunu alan tat
tomurcuklarıdır.
Dilin arka bölümünde dil köküne ait tonsilla lingualis denilen lenf nodülleri bulur. Dilmukozası altında bağ dokusuna gömülmüş intrensek ve dili komşu yapılarına bağlayan ekstrensek dil kasları vardır.
Ekstrensek dil kasları, başlangıç yerleri dilin dışında olan kaslardır. Bu kas lifleri corpuslinguae‟daintrensekkas lifleri ile birleşir. Ekstrensek dil kasları m.genioglossus(dilin en güçlü kası), m.hyoglossus, m.styloglossus ve bunların dışında.chardoglossus, m.palatoglossus kaslarıdır. M. palatoglossus hariç tüm dil kasları n.hypoglossusve XIIcranialsinir tarafından innerve edilir.
İntrensekdil kasları, dilin her iki tarafında bulunur. Bu kasların asıl görevi corpuslinguanın şekil değiştirmesini sağlamaktır. Bunlar m.longitudinalis superior, m.longitudinalis inferior, m.transversus linguaevem.verticalislinguae‟dır.
Damak (Palatum)
Ağız boşluğunun tavanını oluşturan damak, ağız ve burun boşluklarını birbirinden ayırır.
Damak iki bölüme ayrılır.
Sert damak (palatumdurum): Ağız boşluğu tavanının 2/3 ön bölümünü oluşturur. Sert damağın kemik katmanının üzeri periosteum ve mukoza ile örtülüdür. Sert damak çiğneme ve karıştırma esnasında yiyeceklerin dil tarafından bastırıldığı alandır. Sert damağın ortasında raphepalatiadı verilen bir çıkıntı vardır. Daha arkada periosteumile mukoza arasında muközbezler bulunur. Mükozbezler sıvı salgılayarak yiyecekleri kayganlaştırır.
Yumuşak damak (palatummolle): Damağın 1/3‟lük arka bölümünü oluşturur. Yumuşak damağın arkasında uvula(küçük dil) bulunur. Uvula yutkunma esnasında yukarı doğru kalkarak çiğnenen besinlerin burun boşluğuna doğru gitmesine engel olur. Böylece besinlerin sindirim kanalına gitmesini sağlar. Uvulanın her iki yanında iki mukoza pilikası vardır. Bunların oluşturduğu çukurun içinde tonsilla palatina yer alır. Yumuşak damak yiyeceklerin geçtiği yolu, üst solunum yollarından ayırarak yutkunma işleminde önemli rol oynar.
Dişler(Dentes)
Ağza alınan besin maddelerinin mekanik olarak parçalanmasını sağlayan dişler altçene(mandibula) veüstçene(maksilla) üzerinde alveolus dentales denilen diş çukurlarına yerleşmiş sert ,keskin oluşumlardır.
Dişlerin Yapısı: Dişin ana maddeleri dentin, mine ve sementtir. Dişler,dentin denilen dıştan mine tabakası ile örtülü sert kıvamdaki diş dokusundan meydana gelir. Dişlerin ortasında boşluk bulunur(cavumdentis). Bu boşluk coronadan diş köküne(radixdentis) kadar uzanır ve köklerin ucunda bir delikle sonlanır.
Damar ve sinirler buradan diş özüne girer. Cavum dentisin içi diş pulpası(dişözü) denen yumuşak bir doku ile doludur. Diş pulpası içinde dişlere ait damar ve sinirler bulunur.
Dişler üç bölümdenoluşur .Bunlar:
Coronadentis(taç): Diş eti dışında kalan ve ağızda görülen kısmıdır. Üzeri mine(enamelum) tabakası ile kaplıdır. Kalsiyum yönünden zengin ve dişin en sert tabakasıdır.
Cervixdentis(boyun): Dişlerin diş eti ile birleşme yerine denir .Diş eti, diş boynuna sıkıca yapışıktır.
Radixdentis(dişkökü): Çene kemiğindeki alveollere yerleşmiştir. Diş kökünün dış yüzü cementum denilen ince kemik tabaka ile örtülüdür. Bu tabaka diş kökünün alveollere sıkıca tespit edilmesini sağlar.
Diş tipleri: Dişler yapı ve fonksiyonlarına göre
gruplandırılır. Dişlerin pozisyonları görevlerine göre
ayarlanmıştır.
Kesici dişler (dentes incisiv): Yiyecekleri ısırmaya ve
kesmeye yarar.Alt ve üst çenede, önde, her bir yarım
çenede iki tane olmak üzere sekiz tanedir.
Köpek dişleri (dentes cani): Yiyecekleri kavrayıp
koparmaya yarar. En uzun diş olma özelliğine sahiptir.
Bu nedenle kök kısmı daha büyüktür. Kesici dişlerin
yanında her bir yarım çenede bir tane olmak üzere
toplam dört tanedir.
Küçük azı (premolar dişler): Köpek dişlerinden sonra
gelir her bir yarım çenede iki tane olmak üzere toplam
sekiz tanedir. Besinleri çiğnemeye yarar.
Büyük azı (molar dişler): Premolar dişlerden sonra
gelir. Her bir yarım çenede üç tane olmak üzere toplam
on iki tanedir. Çiğneme işinin büyük bir bölümünü
gerçekleştirir.
Dişlerin sınıflandırılması:
Dişler geçici (süt) ve kalıcı dişler olmak üzere iki gruba ayrılır.
Geçici dişler (dentes decidui): Bunlara süt dişleri de denir. Her bir
yarım çenede iki kesici diş, bir köpek dişi ve iki premolar diş olmak
üzere toplam 20 tanedir. Çıkış zamanları farklılık gösterebilir.
Kalıcı dişler (dentes permanentes): Her bir yarım çenede orta hattan
distale doğru 2 kesici diş (dentes incisivi), 1 köpek dişi (dentis canini),
2 küçük azı dişi (dentes premolares) ve 3 büyük azı (dentes molares)
olmak üzere toplam 32 tanedir.
Süt Dişlerinin Çıkış sıarsı ve zamanı |
Süt Dişlerinin Çene Dizilişi |
Ağızda Sindirim
Hipotalamusta bulunan beslenme doyma merkezlerinin uyarılarıyla açlık ya
da iştah gibi nedenlerle besin maddeleri ağız yoluyla alınır. Besin
maddelerinin ağız yoluyla alınmasına alimentatio (ingestio-yeme) denir.
Besinler tükürük salgısı tarafından ıslatılır, dil, yanak ve çene kasları
yardımıyla dişler tarafından da mekanik olarak parçalanır. Bu olaylar
çiğneme (mastication) adı verilen ağız hareketleriyle gerçekleşir. Çiğneme
istemli başlar ve refleks olarak devam eder. Çiğneme merkezi soğanilik ve
ponstadır. Mekanik parçalama ve ıslatma ağızda oluşur. Mekanik parçalama
çiğneme ve tükürük salgısının sulandırma etkisiyle gerçekleşir. Bu
parçalanmayla besin maddeleri küçük parçalara bölünür. Tükürük, ağza
yiyecek alınmasıyla veya çeşitli uyarılarla salgılanmaya başlar. Besinler
mekanik olarak parçalanırken tükürük içindeki organik ve inorganik
maddelerin aracılığıyla kimyasal olarak da dönüşüme uğrar bu da sindirimi
hızlandırır. Tükürük sayesinde besinler, özofagusdan kolayca kayar.
Yutulmaya hazır hâle gelmiş besin lokma (bolus) olarak adlandırılır.
Ağızda Sindirim
Yutma (deglutisyon) ağızda bulunan lokmanın dil üstüne istemli
toplanmasıyla başlayan ve lokmayı yutağa iten reflekstir. Yutma dilin
lokmayı yumuşak damağa bastırması ile başlar. Bu bölüme istemli
yutma denir. Daha sonra istemsiz yutma (refleks) başlar. Yutma
esnasında çene kapanır ve yumuşak damak yukarı kalkar. Burun,
boğaz boşluğu kapanır. Lokma farenkse doğru itilir. Lokmanın soluk
borusuna kaçmaması için refleks olarak soluk tutulur ve larenks
epiglot tarafından kapatılır. Lokma ösofagusa geçince epiglot eski
hâline döner. Yutağın alt kısmında bulunan kaslar ve dil lokmayı
yemek borusuna ve aşağı doğru iter. Yemek borusunun üst
bölümündeki sfinkterler gevşeyerek lokmanın geçmesini sağlar ve
özefagustaki peristaltik hareketler başlar. Bir yutma işleminde
yaklaşık olarak 35 ml besin alınır. Kısaca yutma işlemi ağız aşaması,
farenks aşaması ve ösofagus aşaması olarak üç aşamada gerçekleşir.
Yutma işleminin aşaması
Yutak (Pharynx)
Ağız boşluğu, yemek borusu diğer taraftan burun boşluğu ve gırtlak ile
bağlantı kuran yutak, sindirim ve solunum sistemlerinin ortak bölümüdür.
Kafa tabanından 6. boyun omuru düzeyine kadar uzanır. Huniye benzeyen
yutağın kafatası tabanına tutunan bölümü geniş olduğu hâlde aşağıya doğru
daralarak C6‟nın alt kenarı hizasında yemek borusu ile devam eder.
Fibromusküler duvar yapısına sahip yutağın iç boşluğu cavum pharynx
olarak adlandırılır. Farenksin burun boşluğu, ağız boşluğu ve gırtlakla
bağlantısı vardır. Bu nedenle farenks üç bölümde incelenir.
Nasopharynx (pars nasalis): Farenksin burun boşlukları arkasında kalan
kısmıdır, kafa tabanından yumuşak damak hizasına kadar uzanır. Farenksin
tavanında tonsilla pharyngea (farenks bademciği) bulunur.
Orapharynx (pars oralis): Bu bölüm yumuşak damaktan başlayıp hiyoid
kemiğe kadar uzanır. Tonsilla palatina ve tonsilla lingualis bu bölümde
bulunur.
Laryngopharynx (pars loryngea): Farenksin gırtlağın arka kısmında kalan
ve özefagus (yemek borusu) ile birleşen kısmıdır. C 3-C 6 düzeyinde yer alır.
Laryngopharynxin özefagusla devam eden bölümünde anotomik bir darlık
bulunur.
Farenks üç tabakadan meydana gelmiştir. Bunlar; tunika mucosa, tunika
muscularis ve bağ dokusundan meydana gelen adventitiadır.
Yemek Borusu (Oesophagus, Ösofagus)
Sindirim borusunun yutak ile mide arasında kalan kısmıdır. C6 düzeyinde yutaktan
başlayan yemek borusu diafragmadaki deliğinden geçerek (hiatus oesphagus) midenin
cardia denilen bölümüyle birleşir. Uzunluğu yetişkinlerde yaklaşık 25–30 cm civarındadır.
Genişliği boş ve dolu olma durumuna göre değişir. Boşken genişliği 1–1,5 cm, doluyken 2,5-
3 cm‟ye çıkabilir. Yemek borusu bazı yerlerde anatomik olarak daralır. Farenksle başlangıç
yaptığı, sol ana bronşla ve arcus aorta ile çaprazlaştığı ve diafragmayı geçtiği yerde darlık
gösterir. Bu darlıklar cerrahi yönden önem taşır.
Yemek borusu geçtiği bölgeye göre üç bölüme ayrılır.
Boyun bölümü (Pars cervicalis): Boyun bölgesinde bulunan ortalama 4–5 cm‟lik bölümdür.
Göğüs bölümü (Pars thoracica): Göğüs boşluğu içinde bulunan yaklaşık 18 cm‟lik bölümdür.
Karın bölümü (Pars abdominalis): Diafragma ile mide arasında bulunan yaklaşık 1,5-2 cm‟lik
kısımdır. Bu kısım midenin cardia bölümüyle birleşir. Ösofagus yapısı tunica mukoza, tela
submukoza, tunica muskularis ve tunica adventitia tabakalarından oluşmuştur.
Ösofagus mukozası çok katlı yassı epitelle kaplıdır. Ösofagusun 1/3 üst kısmı çizgili
(otonom sisteme ait) kas tabakasına sahiptir. Bu nedenle yutulan besinler ösofagusun üst
kısmından hızlı, aşağı bölümlerinden ise yavaş geçer. Orta 1/3‟lük bülümde çizgili ve düz
kaslar mevcuttur. Alt 1/3‟lük bölümde ise tamamen düz kaslar vardır. Ösofagus yiyeceklerin
mideye iletilmesini sağlar.
Yemek borusu ve bölümleri
Yemek borusundan besinlerin geçişi
Mide (Gaster, Ventriculus)
Mide diafragmanın altında, karın boşluğunun sol üst kısmında yer alan sindirim kanalının
en geniş bölümüdür. Ösofagus ile duodenum arasında yer alır. Vücudumuzun epigastrik ve
hipokondrium bölgesinde ve 2. bel omurları hizasındadır. Ön yüzün sağ tarafı karaciğerin
visseral yüzü ve karın ön duvarıyla sol tarafı ise diafragma aracılığıyla sol akciğerin tabanı,
kalp; 7, 8 ve 9. kaburga ve interkostal aralıklarla komşuluk yapar. Arka yüz diafragma,
dalak sol böbrek, sol böbrek üstü bezi, pankreas ve transvers kolonla komşuluk yapar. Bu
organlar, mideye uygun mide yatağı olarak adlandırılan çukurluğu oluşturur. Midenin ön
ve arka olmak üzere iki yüzü vardır. Ön yüzüne facies anterior, arka yüzüne facies
posterior denir. Ön ve arka yüzleri curvatura majör, curvatura minör denilen iki eğrilikle
birleşir. Curvatura minör midenin sağından cardia‟dan başlayıp pylor‟e kadar uzanan
konkav bir eğriliktir. Curvatura majör midenin solundan cardia‟dan başlayıp pylor‟e
kadar uzanan konveks bir eğriliktir. Curvatura minör‟e göre daha büyüktür.
Midenin başlangıç yerinde ve bitiş yerinde iki açıklığı vardır. Ösofagus ile birleştiği deliğe
ostium cardiacum, duedonum ile birleştiği deliğe ostium pyloricum denir. Her iki delik
etrafında içerik akışını kontrol eden sfinkterler bulunur. Ostium pyloricum etrafındaki
sfinkter, ostium cardiacum etrafındaki sfinkterden daha güçlüdür. Midenin cardia deliğine
yakın bölümüne fundus, pylor deliğine yakın bölümüne antrum denir.
Midenin şekli birçok faktör tarafından etkilenir. Bu faktörler; mide içeriği, vücudun
pozisyonu, kişinin yaşı, mide kasının tonüsü gibi faktörlerdir. Midenin 1000–1500 ml‟lik bir
kapasitesi vardır.
Mide ve yapısı |
Midenin Yapısı
Mide beş bölümden oluşur. Bunlar:
Pars cardiaca: Midenin ösofagusla birleştiği başlangıç kısmıdır.
Fundus gastricus: Midenin en üst bölümüdür. Kubbe şeklindedir ve içi
genellikle hava ile doludur.
Corpus gastricum: Midenin önemli ve büyük olan gövde bölümü corpus
gastricum olarak adlandırılır. Bu bölüm fundus ile antrum pyloricum
arasındadır.
Pars pylorica: Midenin corpus bölümünden sonra gelen kısmıdır.
Pylorus: Midenin duodenumla birleştiği en alt kısmıdır. Etrafında düz kastan
yapılmış m.sphincter pyloricus vardır. Bu sfinkter sinirsel uyarılarla kasılma
ve gevşeme hareketleri yaparak besinlerin kontrollü olarak duodenuma
geçmesini sağlar. Duodenumdaki besinlerin de tekrar mideye geçmesini
önler.
Mideyi duodenuma bağlayan kanala ostium pyloricum denir.
Midenin bölümleri ve görünümü Midenin duvar yapısı aşağıdaki tabakalardan
oluşmuştur. Tunica mukoza (mukoza tabakası): Midenin iç
yüzünü örten tabakadır. Mide mukozasında
kıvrımlar (plicae-pilika) bulunmaktadır. Mukoza
tabakasından mukus salgılanır. Ayrıca mide
mukozasında kıvrımlı tubuler tip bezler bulunur.
Bezlerden sindirim için gerekli HCL asit (hidroklorik
asit), pepsin ve çeşitli enzimler salgılanır. Tela submukoza: Kan damarları sinir ağı, lenf
damarları ve lenfoid doku içeren gevşek bağ
dokudan oluşmuştur. Tunica muskularis: Üç katmandan oluşmuş kalın
kas tabakasıdır. En dıştaki longitudinal, ortadaki
sirküler ve içteki oblik seyirlidir. Bu diziliş midede
peristaltik hareketlerin oluşmasında rol oynar.
Sirküler kas tabakası ostium pyloricum etrafında
sphincter pyloriyi oluşturur. Seröz tabaka: En dış tabakadır ve peritondan
oluşmuştur. Midenin Bezleri ve Salgıları Midenin boşluğa bakan iç yüzünü örten tek katlı prizmatik epitelle
örtülü mukozada mukus salgılayan hücrelerden başka tubuler yapıda
bezler bulunur. Mukozanın mukus salgısı ve bezlerin salgıları
birleşerek mide özsuyunu oluşturur. Mide bezlerinde dört tip hücre
vardır. Temel hücreler pepsinojen, parietal hücreler, HCL asit ve
intrinsik faktör, boyun hücreleri mukus, endokrin hücreler serotonin,
enteroglukogon ve histamin salgılar. Mide bezleri gastrik ve plorik
bezler olarak iki gruba ayrılır.
Gastrik bezler: Glandula propria denilen bezlerdir. Mükoz hücreler,
peptik hücreler ve paryetal hücrelerden oluşur. Midenin fundus ve
korpus bölümlerinde görülür. Gastrit bezlerden hidroklorik asit,
pepsinojen, intrinsik faktör ve mukus salgılanır. Hidroklorik asit (HCL): Pepsinojeni pepsin hâline ve bazı mineralleri
emilebilir hâle getirir. Besinlerle gelen mikropları etkisiz hâle getirmek
ve proteinlerin sindirimi için asidik ortam oluşturmak gibi görevleri
vardır. İntrinsik faktör: B12 vitaminin emilimi için gereklidir. Paryetal
hücreler tarafından salgılanır. Eksikliğinde pernisiyöz anemi görülür. Midenin Bezleri ve Salgıları
Pepsin: Peptik hücreler tarafından pepsinojen şeklinde salgılanır. HCL tarafından
pepsine çevrilir. Proteinlerin sindiriminde görev alır.
Mukus: Sindirim yüzeyini nemli ve kaygan tutar. Mideyi HCL asidin ve enzimlerin
zarar verici etkisinden korur. Pilorik bezler: Mukozada bulunan bu bezler daha çok midenin pilora yakın antrum
bölümünde bulunur. Plorik bezlerden gastrin hormonu, pepsinojen ve mukus
salgılanır. Salgılanan mukus salgısı mide mukozasını asitten koruyucu etki yapar.
Gastrin hormonu ise mide sekresyonunu kontrol eder. Ayrıca mide sıvısında bulunan
ve sindirimde rolü olan enzimler de vardır: Renin: Daha çok bebeklik döneminde salgılanır. Sütün kesilmesini önleyerek süt
proteinlerinin sindirimini sağlar. Amilaz ve lipaz: Mide ortamında etkileri yoktur. Mide otonom sinir sisteminin
etkisiyle çalışır (plexus gastricus). Parasempatik sinirler mide hareketlerini, salgısını
artırır ve sfinkter pyloricuyu açar. Sempatik sinirleri ise mide hareketleri ve salgısını
azaltır. Mide sekresyonu sinirsel, hormonal ve intestinal uyarılarla salgılanır. Midede Sindirim; Midenin depo fonksiyonu, besinleri karıştırma fonksiyonu,
sindirilmeleri ve emilebilmeleri için besinleri bağırsağa iletme
fonksiyonları vardır.
Mide sindirim sisteminin en geniş organıdır ve alınan besinler
depolanır. Besinlerin sindirilmesi için mide sıvısıyla reaksiyona girmesi
ve karıştırılması gerekir. Besinler midenin peristaltik hareketleriyle
karıştırılır. Mide dolu iken her 20 saniyede bir peristaltizm yaparak
katı ve sıvıyı birbirine karıştırır. Bu karışıma kimus denir. Meydana
gelen karışım yavaş yavaş pilor bölümünden duodenuma geçer. Sıvılar
mideyi katılardan daha hızlı terk eder. Bu süre yaklaşık 20 dakikadır.
Kimus ise 1,5 saatte mideyi terk eder. İnce Bağırsak (İntestinum Tenue) İnce bağırsak sindirim kanalının mideden sonra başlayıp yaklaşık 5–6
metre uzunluğunda kalın bağırsakla sonlanan en uzun organıdır. Çapı
3–4 cm‟dir. Yiyeceklerin kimyasal sindirimi ve emilimi ince bağırsakta
gerçekleşir. Bu işlemler emilim yüzeyinin genişliği, özel yapılar (villus),
mukus, ferment ve hormon salgılanımıyla gerçekleşir. İnce
bağırsakların besinlerin sindirimini, emilimini sağlamak ve
emilemeyen besinlerin kalın bağırsağa geçişini sağlamak gibi görevleri
vardır. İnce Bağırsağın Yapısı İnce bağırsağın dıştan içe doğru tabakaları aşağıda verilmiştir. Seroza: Visseral peritondan oluşmuştur. Bağırsağın dış yüzünü sarar. İnce
bağırsağın bu tabakasında bağırsağa ait damar ve sinirlerin olduğu mezenter
olarak adlandırılan yapı vardır. Mezenter ince bağırsağın karın duvarına
bağlanmasını sağlar. Subseroza: Müsküler tabaka ile seroz tabaka arasında bulunur. Seroz tabakayı
müsküler tabakaya bağlar. Müskuler tabaka: Ortada uzunlamasına ve halka şeklindeki çizgisiz kaslardan
meydana gelmiştir. Bu kaslar ince bağırsağın peristaltik hareketlerini oluşturur.
Peristaltik hareketler sayesinde besin maddeleri aşağı doğru ilerler. Submukoza: Hareketli bağ dokusu tabakasıdır. Mukoza: İnce bağırsak lümenine bakan tek katlı prizmatik epitelden oluşan en
içteki tabakadır. Mukozadaki uzun parmak ve yaprak şeklindeki damardan
zengin oluşumlara villus denir. Yaklaşık 0.5–1.2 mm uzunluğunda ve 0.1 mm
kalınlığındadır. Sayıları yaklaşık 1 milimetre karede 40‟a kadar ulaşır. Villuslar
mukozayı bir kadife gibi sarar ve yüzeyini artırır. İnce bağırsaklarda sindirilen
besinler villuslardan emilerek kan ve lenf sıvısına geçer. Villus Mukoza ya da submukozanın bükülmesinden pilika kıvrımları (pilica circulares)
meydana gelir.
Pilikalar bağırsak lümenine doğru 1cm‟lik çıkıntılar oluşturur. Pilikalar,
villuslar ve mikrovilluslar nedeniyle ileri derecede genişlemiş olan mukoza yüzeyinde
sindirim ve emilim kolaylaşır. İnce bağırsağın alt bölümüne doğru pilikaların ve
villusların sayısında azalma olur. İnce Bağırsağın Bölümleri İnce bağırsak yukarıdan aşağıya doğru
duodenum, jejunum ve ileum olmak üzere üç
bölüme ayrılır. 1- On iki parmak bağırsağı (duodenum): İnce
bağırsağın ilk bölümüdür.
Yaklaşık 25 cm uzunluğunda ve 3-5 cm
çapındadır. Duodenum C harfi şeklindedir ve
kavisin içine pankreas başı yerleşmiştir.
Duodenumun büyük bölümü karın arka
duvarında yer alır. Duodenum, ince bağırsağın
diğer bölümlerine göre daha kalın ve
hareketsiz olan tek bölümüdür. Üst kısımların
mukozası düz iken alt kısımlarında pilikalar
vardır. Duodenumum iç duvarında iki kabartı
(papilla) bulunur. Buraya pankreas salgısını
boşaltan kanal (ductus pancreatius) ve safrayı
boşaltan kanal (ductus choledoctus) açılır. Duodenum yukardan aşağıya dört bölüme ayrılır. Üst parça (Pars superior): Duodenumun pilordan sonra gelen
kısmıdır. 12. thoracal ve 1. lumbal vertebra hizasındadır. Uzunluğu
yaklaşık 5–6 cm‟dir. Başlangıçtaki yaklaşık 3 cm‟lik bölümü geniştir
ve ampulla olarak adlandırılır. İnen parça (Pars descendes): Duedonumun 2. kısmıdır 3. ve 4. lumbal
vertebralar hizasında yaklaşık 8–10 cm‟lik kısmıdır. Pankreas
kanalları ile ductus choledoctus bu bölüme açılır. Pars horizantalis: Duodenumun üçüncü ve yaklaşık 8-10 cm‟lik
kısmıdır. Yükselen parça (Pars ascendens): Jejunumla birleşen yaklaşık 3
cm‟lik son bölümdür. 2-Jejunum: Duodenumdan sonra gelen ince bağırsak kısmının 2/5‟lik
bölümünü teşkil eder. İleumla arasında keskin bir sınır yoktur. Damar
yönünden zengin olduğu için pembe görünümlüdür. Mezenterium
(bağırsakları karın duvarına bağlayan zar) ile karın duvarına tespit
edilmiş durumdadır. Mukozasındaki pilika, villuslar ve mikro villuslar
ileusa göre daha çok, büyük ve kalındır. Jejunumun çapı 4 cm‟dir. 3- İleum: İnce bağırsağın son kısmıdır. Mukozadaki pilika, villus ve
mikro villuslar daha az ve küçüktür. Çapı jejunuma göre daha küçüktür
ve kalın bağırsağa yaklaştıkça daha da daralır. Damar yönünden
jejunuma göre daha farklı olduğu için daha açık renktedir.
Mukozasında payer plakları adı verilen lenfatik yapılar vardır. Son
kısmında ileo-çekal kapak (valf) bulunur. İnce Bağırsakta Sindirim İnce bağırsaklar sindirimde büyük rol oynar. Bağırsak sindiriminin %
90'ı burada gerçekleşir. İnce bağırsakların sindirimi
gerçekleştirebilmesi için bazı salgı ve enzimlere ihtiyacı vardır.
Midenin asidik içeriği ince bağırsaklara geçtiğinde duedonumun
başlangıç bölümünde bulunan burunner bezleri tarafından musin
salgılanır. Musin bağırsak mukozasını mide asidine karşı korur ve
mukozayı kayganlaştırır. Bunun dışında ince bağırsaktan salgılanan
salgılar da sindirimde rol oynar. Bu salgıların etkileri ile mideden
gelen kimusun sindirim işlemi tamamlanır. Kimus'un onikiparmak
bağırsağı geçişi hızlıdır, ortalama 15 dakikada gerçekleşir. İnce
bağırsakta bu ilerlemenin süresi 4 – 5 saattir. İnce bağırsak
mukozasının pH‟ı 7.6‟dır. Karbonhidratların sindirimi: Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Tükürükte
bulunun pityalin enzimi ile karbonhidratlar glikoz, maltoz ve dekstrine kadar
parçalanır. Sindirimin tamamlandığı yer ince bağırsaktır. Onikiparmak
bağırsağına pankreas tarafından salınan amilaz enzimi karbonhidratları glikoza
kadar parçalar. Midede karbonhidrat sindirimi görülmez. Karbonhidratların
sindiriminde görev alan enzimlerin genel adı karbonhidrataz‟dır. Proteinlerin sindirimi: Ağızda protein sindirimi olmaz. Proteinlerin sindirimi
midede başlar ve ince bağırsaklarda tamamlanır. Protein sindiriminde; pepsin,
tripsin, kimotripsin görev alır. Bu enzimlere proteaz enzimler denir. Pepsin
proteinleri etkileyerek proteinleri polipeptit ve aminoasitlere parçalar. Bu
karışım ince bağırsaklara geçer. Proteinler ince bağırsaklarda pankreas
enzimleri ve ince bağırsak sıvısında bulunan enzimler yardımıyla sindirilerek
serbest aminoasitlere parçalanır. Aminoasitlere parçalanan proteinler ince
bağırsaklardan emilerek kan dolaşımına verilir. Yağların sindirimi: Ağız ve midede yağ sindirimi olmaz. Yağların sindirimi
onikiparmak bağırsağında başlar ve ince bağırsaklarda devam eder. Karaciğerin
salgısı olan safra tuzları, yağları küçük yağ damlacıkları hâline getirir. Bu
durum yağların sindirimini kolaylaştırır. Pankreastan salgılanan lipaz enzimi ile
safra salgısı yağların sindiriminde rol oynar. Besinlerin Sindirimi İnce Bağırsaklarda Emilim Besinlerin emilimi, çoğunlukla bağırsaklarda ve öncelikle ince bağırsağın
yukarı bölümünde gerçekleşir. Karıştırma hareketleri ile besinlerin mukoza
ile teması sağlanır. Normal insanda karışık besin maddelerinin alınımından
sonra karbonhidratların % 100‟ü yağların % 95‟i ve proteinlerin % 90‟ı ince
bağırsaklardan geçerken emilir. Besin maddelerinden çabuk emilenler
jejenumdan, geç emilenler ileumdan emilir.
Karbonhidratların emilimi özellikle onikiparmak bağırsağı ve jejunumda
gerçekleşir. Emilen karbonhidratların büyük çoğunluğu vena porta, geri
kalanıysa lenf yoluyla dolaşıma katılır. Proteinlerin emilimi jejunumda
gerçekleşir. Bu emilim ancak proteinler aminoasitlerce parçalanmışlarsa
yapılabilir. Aminoasitlere parçalanan proteinler ince bağırsak villuslarından
emilerek kana verilir. Safra tuzları ve B 12 vitamini ileumun son kısmından
emilir. Lipitlerin emilimi onikiparmak bağırsağının sonu ile jejunumun
başlangıcında gerçekleşir. Yağda eriyen vitaminler lipitler gibi emilir ve lenf
yoluyla dolaşıma geçer. Besinler ve içilerek alınan suyun büyük bölümüyle
elektrolitler ince bağırsaklardan geri emilir. Besinlerin emilemeyen ve kana
geçmeyen kısımları ince bağırsak tarafından kalın bağırsağa gönderilir. Kalın Bağırsaklar (İntestinum Crassum) İnce bağırsakların son bölümü olan ileum ile kalın bağırsakların ilk bölümücaecum arasındaki ileocaecalis kapaktan başlayarak anüse kadar uzanır. Kalın
bağırsaklar yaklaşık 1,5–1,8 m uzunluğunda ve 6–8 cm çapındadır. Kalın
bağırsağın çapı anüse doğru gittikçe daralır. Kalın bağırsaklar ince bağırsağın
etrafını çevrelemiş ve abdominopelvik boşlukta yerleşmiş durumdadır. Kalın Bağırsağın Yapısı
Kalın bağırsağın dış yüzü ince bağırsağınkinden farklıdır. Kalın bağırsakta
boğumlardan oluşan bir yapı vardır. Bu boğumlara houstra coli denir. Kalın
bağırsağın mukoza tabakasında yarım ay şeklinde mukoza çıkıntıları vardır.
Çıkıntılar pliciae semilunares coli olarak adlandırılır. Pliciae semilunares coli,
peristaltik hareketlere göre bir yerde kaybolup başka bir yerde oluşabilir, sabit
değildir. Kalın bağırsak mukozasında bulunan epitel hücreleri çok sayıda kadeh
hücreleri ihtiva eder. Bu hücreler koyu mükoz bir salgı salgılayarak kayganlık
oluşturur ve sindirim artıklarının kolayca dışarı atılmasını sağlar. Kalın bağırsak
mukozasında villuslar yoktur. Kalın bağırsağın kas tabakası düz kas liflerinden
oluşmuştur. Kas lifleri her yere eşit olarak dağılmamıştır. Kas lifleri üç yerde
toplanarak sağlam yapıda üç şerit oluşturur. Bu şeritlere teniae coli adı verilir.
Apendex hariç kalın bağırsağın rektuma kadar olan bölümünde bu yapıya
rastlanır. Kalın Bağırsağın Bölümleri Çekum (caecum): Kalın barsağın ince bağırsakla birleştiği kısımda yer alır 6–7
cm uzunluğunda kalın barsağın en geniş kısmıdır. İleumla çekumun birleştiği
yere ostium ileocaecale denir. Bu bölümün çekum tarafında valva
ileocaecalis (bauchini kapağı) vardır. Bu kapak ince bağırsaktaki besinlerin
kalın bağırsağa geçmesini, kalın bağırsaktaki besinlerin de ince bağırsağa
dönmesini engeller. Bauchini kapağının 2-2,5 cm altında karın boşluğunun
sağ alt kısmında yer alan arka yüzünde 7–12 cm uzunluğunda solucan
şeklindeki oluşuma apendix vermiformis denir. Apendex lenfoid bir organdır.
Bu nedenle vücut savunmasında yeri vardır. Colon: Kalın bağırsağın çekumdan sonra gelen ikinci kısmıdır ve dört bölüme
ayrılır. Colon ascendes (Yükselen colon): 10–15 cm kolon bölümü olup karın
boşluğunun sağ tarafı boyunca yukarı doğru uzanır. Yukarda karaciğerin sağ
lobunun alt yüzünde sola ve öne doğru kıvrılarak kolon transversum olarak
devam eder. Ön ve yanlardan peritonla kaplı olan colon ascendes, arkada
karın arka duvarına yapışıktır. Colon transversum (Enine colon): Kalın bağırsağın en uzun ve hareketli
bölümüdür. Karaciğerin altından horizontal olarak uzanır. Colon descendens (İnen colon): Sol karın boşluğundadır. Yaklaşık 25 cm
uzunluğundadır. Dalak hizasından pelvise kadar uzanır. Colon sigmoideum (Sigmoid kolon): S şeklindeki kolon, pelvis duvarına
asılıdır ve periton içinde yer alır. Ortalama 40 cm uzunluğunda pelvis
giriminden S 3 düzeyine kadar uzanır. Bu hizada rektumda sonlanır. Rectum: Kalın bağırsağın sigmoid kolondan sonra gelen
bölümüdür. Ön yüzünde erkeklerde mesane, kadınlarda ise
uterus ve vajina‟nın arka yüzü vardır. Rektumun alt kısmında
dışarı atılacak atık maddelerin toplandığı ampulla recti
bulunur. Kalın bağırsağın diğer bölümlerinde bulunan haustra
ve teniae‟lar burada yoktur. Kas tabakası rektum bölümünde
daha çok gelişmiştir. Rektum mukozasında transversal plikalar
bulunur. Rektumun dışa açılan kısmına anüs denir. Canalis analis: Ampulla rectinin alt kısmında sindirim kanalının lümeni
birden bire daralır aşağı ve arkaya ilerleyerek anüste sonlanır. Yaklaşık 3-4
cm uzunluğunda 3 cm çapındadır. Özellikle rektum‟un anüs kısımlarında
sirküler (dairesel) kas tabakası daha da kalınlaşarak musculus sphincter ani
internus ve m.sphincter ani externusu oluşturur. Musculus sphincter ani
intermus düz kas liflerinden oluşmuş istem dışı çalışır. M.sphincter ani
extermus çizgili kaslardan oluşmuş ve isteğimiz ile çalışır. Normalde kapalı
olan sfinkterler, rektuma gelen dışkının meydana getirdiği gerginlikle
uyarının medulla spinalisin S 2–4 segmentlerine ulaşması sonucu merkezî
sinir sisteminin değerlendirmesi ve durumun uygun olması hâlinde açılır.
Böylece defekasyon olayı gerçekleşir. Kalın Bağırsaklarda Sindirim ve Gaitanın Oluşumu Kalın bağırsak, ince bağırsaktan sonra gelen sindirim sisteminin son
bölümüdür.
Sindirilemeyen besinler ince bağırsaktan geçerek birkaç saat içinde kalın
bağırsağa ulaşır. Kalın bağırsağa geçen besinler sıvı hâldedir. Besinler kalın
bağırsağın içinde ilerlerken suyu emilerek katılaşmaya başlar. Kalın
bağırsağın en önemli görevi; suyun geri emilimini sağlamaktır. Bu emilim
oldukça önemlidir ve günde 500–1500 litre arasında değişir. Böylece su kaybı
önlenir ve dışarıya atılması gereken maddelerin koyulaşması sağlanır. Kalın
bağırsakta ayrıca; inorganik tuzlar, bir miktar glikoz ve kısa zincirli yağ
asitleri emilir. Kalın bağırsağın, ince bağırsaklar gibi karıştırıcı ve peristaltik
hareketleri vardır. Peristaltik hareketler sayesinde bağırsak içeriği bir
boğumdan diğerine geçerek ileriye doğru itilir. Kalın bağırsağın çeşitli
fonksiyonları vardır. Bunlar kimustaki su ve elektrolitlerin geri emiliminin
sağlanması, atık maddelerin atılıncaya kadar depo edilmesi ve kalın
bağırsaktaki bazı simbiyotik bakteriler tarafından B ve K vitamini gibi
vitaminlerin sentezlenmesidir. Sindirim sonucu emilmeyen atık maddeler kalın bağırsak vasıtasıyla
rektuma iletilir ve dışkılama ihtiyacı olur. Dışkılama isteği ile makatı
kontrol eden rektumdaki kaslar gevşer, karın içi basıncı artar ve atık
maddeler (dışkı, feçes, gaita) rektuma itilir. Dışkının rektumdan dışarı
atılmasına defekasyon denir. Kalın bağırsakta oluşan dışkı içeriğinde;
bakteri, su, inorganik maddeler, sindirilmemiş bitki lifleri, mukoza
hücreleri ve sindirim enzimleri vardır. Kalın bağırsaktan günlük atılan
dışkı miktarı 200 - 400 gramdır. II:Bölüm :SİNDİRİME YARDIMCI ORGAN VE BEZLER Kaynak: Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL |
0 Yorum:
Yorum Gönder