Güzel Bir Hafta Sonu Dileriz

Kısa Kısa'da yeni bir Hikaye

Yolunacak Kaz?..

Sağlıcakla Kalın

×

















SON YAZILAR :
Loading...


26 Haziran 2020

Robotlar

Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Güncel tanımı ile robotlar, elektronik ve mekanik birimlerden oluşan, algılama yeteneğine sahip olan ve programlanabilen cihazlardır. Başka bir tanımla robotlar, canlıların işlevlerini ve davranışlarını taklit edebilen, fiziksel yeteneklere ve yapay zekâya sahip, disiplinler arası öğeler içeren mühendislik ürünleridir.
(Robot duyargaları (sensör) ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, bunun sonucunda karar alan (yapay zeka), karar sonucuna göre davranan, eylem olarak hareket organlarını çalıştıran veya durduran bir aygıttır. Bu tanıma göre bilgisayara paralel port ile bağlı ve klavyeden kontrol edilen bir araba robot değildir. Çünkü kendisi tek başına karar vermemekte, bizim klavyeden verdiğimiz talimatları uygulamaktadır. Ancak aynı araba duyargaları ile algıladıklarını yorumlamak üzere bilgisayarın mikroişlemcisini kullanıp, yorumlatıyor ve kendi karar alabiliyor, algılamalarına göre bizden bağımsız davranabiliyorsa o artık bir robottur.)

İlk modern robot Honda Asimo


Robotlar doğrudan bir operatörün kontrolünde çalışabildikleri gibi bağımsız olarak bir bilgisayar programının kontrolünde de çalışabilir. Robot deyince insan benzeri makineler akla gelse de robotların çok azı insana benzer.

Günümüzde robotların en büyük kullanım alanı endüstriyel üretimdir. Özellikle otomotiv endüstrisinde çok sayıda robot kullanılır. Bunların çoğu kol şeklindeki robotlardır. Bunlar parçaları monte eden, birleştiren, kaynak ve boya yapan robotlardır.
Evlerde robot kullanımı giderek artmaktadır. Evlere giren ilk robotlar Furby, AIBO gibi oyuncaklardır. Başta ABD'de olmak üzere ev işlerine yardımcı olan robotların kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır. Yerleri kendi kendine süpüren robot elektrik süpürgeleri büyük talep görmektedir.


Robot kelimesi, ilk defa Karel Capek'in 1920 yılında yazdığı R.U.R. - Rossum's Universal Robots adlı (ve Türkçeye Halid Fahri tarafından R.U.R. - Alemşumul Suni Adamlar Fabrikası adıyla çevrilip, Osmanlıca olarak 1927 yılında Devlet Matbaası tarafından da yayınlanan) eserinde yer almış ve daha sonra tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Karel Capek'in R.U.R. adlı oyununda mekanik ve otonom, ama insanca duygulardan yoksun yaratıklar olarak kullanılan robot, daha sonra birçok bilimkurgu romanına konu olmuştur. Isaac Asimov ünlü robot serisiyle teknolojik açıdan tutarlı bir robot kavramı yaratır ve robotların amacının insana hizmet olduğunu, bir robotun kendi amaçlarını insanların amaçlarına hiçbir zaman tercih edemeyeceğini koyduğu 3 Robot Yasası'yla belirler. Bu robot yasaları şu anda insanla robot arasındaki ahlaksal ve hukuksal ilişkinin temelini oluşturmaktadır.





Asimov'un 3 Robot Yasası
       
Yasa 0: Bir robot, insanlığa zarar veremez veya hareketsiz kalarak insanlığın zarar  görmesine izin veremez. (Bu yasa, sonradan "Sıfırıncı Yasa" olarak eklenmiştir.)
Yasa 1: Bir robot, 0. yasa ile çelişmediği sürece, hiçbir şekilde insan türüne zarar veremez veya pasif kalmak suretiyle zarar görmesine izin veremez.
Yasa 2: Bir robot, 0. ve 1. kurallarla çelişmediği sürece, kendisine insanlar tarafından verilen komutlara itaat etmek zorundadır.
Yasa 3: Bir robot, 0., 1. ve 2. kurallarla çelişmediği sürece, kendi varlığını korumak zorundadır.

Robotik
Bazı görevler için insanın yerini tamamen alabilecek, bazı görevler için ise insanlara yardım edebilecek sistemlerin hazırlanmasıyla ilgili çalışmaları kapsayan bilim dalıdır. Bu bilim dalında çalışan kişiler genel olarak yazılımcılar, elektriksel donanım tasarımcıları, mekanik donanım tasarımcıları ve bunların üreticileridir.
Sinemadaki Robotlar
Sinema da Robotik konvansiyonel bir görsel efekt tekniği olarak yer bulmuştur. Sanatsal görüş, malzeme bilgisi ve teknik birleştiğinde çok gerçek efektler elde edilebilmektedir. Genellikle bu konuda bilgi azdır, çünkü efekt şirketleri tekniklerini gizli tutmaktadır. Ancak genel olarak Mekatronik konusunda bilgili kişilerin ilgilendiği bir alandır. Sinemada robotikin nasıl gerçekleştirildiğini görmek için korku ve yaratık filmleri:


 

·         Homunculus, 1916
·         Der Golem, 1920
·         Frankenstein, James Whale, 1931
·         Metropolis, Fritz Lang, 1927
·         Gibel Sensatsii, Aleksandr Andrievski, 1935
·         Doctor Satan's Robot, William Witney-John English, 1940
·         The Day the Earth Stood Still, Robert Wise, 1951
·         The Invaders from Mars, William Cameron Menzies, 1953
·         Robot Monster, Phil Tucker, 1953
·         Tobor the Great, Lee Sholem, 1954
·         Gog, Herbert L. Strock, 1954
·         Devil Girl from Mars, David MacDonald, 1954
·         Forbidden Planet, 1956
·         The Mysterians, Iroshiro Honda, 1957
·         Cylons, Battlestar Galactica, 1970, 2004
·         The Invisible Boy, Hermann Hoffman, 1957
·         Alphaville, Jean Luc Godard, 1965
·         Dr. Who and the Daleks, Gordon Flemyng, 1965
·         Docteur Goldfoot and the Bikini Machine, Norman Taurog, 1965
·         Human Duplicators, Hugo Grimaldi, 1965
·         2001:A Space Odyssey, Stanley Kubrick, 1968
·         THX 1138, George Lucas, 1971
·         Silent Running, Douglas Trumbull, 1972
·         Westworld, Michael Crichton, 1973
·         Sleeper, Woody Allen, 1973
·         Futureworld, Richard T. Helffron, 1977
·         Demon Seed, Donald Cammel, 1977
·         Star Wars, George Lucas, 1977
·         Alien, Ridley Scott, 1979
·         Galaxina, William Sachs, 1980
·         Saturn 3, Stanley Donen, 1980
·         Blade Runner, Ridley Scott, 1982
·         Androide, Aaron Lipstadt, 1983
·         Runaway, Michel Crichton, 1984
·         Terminatör, James Cameron, 1984
·         Daryl, Simon Wincer, 1985
·         Deadly Friend, Wes Craven, 1986
·         Short Circuit, John Bedham, 1986
·         Star Trek, The Next Generation, Gene Roddenberry, 1987
·         Robocop, Paul Verhoeven, 1987
·         Bunker Palace Hotel, Enki Bilal, 1989
·         Roboforce, David Chung, 1989
·         Cyborg, Albert Pyun, 1989
·         Screamers, Christian Duguay, 1995
·         Bicentennial Man, Chris Columbus, 1999
·         Lost in Space, Stephen Hopkins, 1998
·         The Iron Giant, Brad Bird, 1999
·         A.I. Artificial Intelligence, Steven Spielberg, 2001
·         i Robot, Alex Proyas, 2004
·         Robots, Chris Wedge, 2005
·         Transformers, Michael Bay, 2007
·         Wall-E, Andrew Stanton, 2008
·         Transformers: Revenge of the Fallen, Michael Bay, 2010
·         Suretler, Jonathan Mostow, 2009
·         Chappie 2015


Robotlar Nasıl Yapılır
Bir mekanizmadan robot adı altında bahsedebilmek için, onun 4 temel kısmı içermesi gerekmektedir.



Bu 4 temel kısım,
·         Sensörler
·         Program
·         Mekanik düzenek
·         Elektronik devreler
Şeklindedir.
Sensörler, robotun verileri algılayabilmesi için kullanılmaktadır. Elektronik devreler, verilerin toplanmasını ve kontrolünü sağlarken, program sensör verilerini kullanmakta ve bu veriler doğrultusunda robotun mantıksal ve matematiksel işlemlerle karar vermesini sağlamaktadır. Mekanik düzenek ise program sayesinde verilen kararın gerektirdiği hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Bir kişinin robot yapabilmesi için öncelikle robotlar hakkında yazılım, mekanik ve elektronik bilgisine sahip olması gerekmektedir. Robotik ile yeni ilgilenmeye başlayan kişilerin ilk tercihi, engel algılayan robot, çizgi izleyen robot ya da ışığı algılayan robot gibi daha kolay robot uygulamalarını denemeyi tercih etmelidir.





Robotlar nasıl yapılır sorusunun cevabı kişinin mekanik, yazılım ve elektronik bilgisinin tamamına hakim olması gerektiğidir. Bu nedenle robot yapımı genellikle bu alanların en az biri hakkında bilgisi olan kişilerden oluşturulan ekipler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Robot Çeşitleri Nelerdir
Robotların tüm çeşitlerini sıralamak mümkün değildir. Her geçen gün bir yenisi üretilen robotlar gittikçe gelişmekte ve insan yeteneğine yakın hale gelmektedir. Ancak en bilinen robot çeşitleri sıralanabilmektedir.

Bunlar,

·         Arduino Robot Projeleri

·         Diskbot Robot Modelleri

·         Çizgi İzleyen Robotlar
·         Mini Sumo Robotlar
·         Engel Algılayan Robotlar
·         Sese Yönelen Robotlar
·         İnsan Algılayan Robotlar
·         Paletli Robotlar
·         Alev Söndüren Robotlar
·         Özel Robot Projeleri
Şeklinde gruplandırılabilmektedir.
Robotlar İnsanların Yaptığı Tüm İşleri Yapabilir mi?

Yapay zeka ve robotlar son dönemde en büyük teknolojik gelişmeler arasında yer almaktadır. İnsanların faydası amacı ile üretilen bu teknolojiler, bir yandan hayatı kolaylaştırırken, zamanla insanların mesleklerini elinden alması konusunda endişe yaratmaktadır. Gelişen teknoloji dolayısı ile 2025 yılında bazı meslekleri artık insanların değil yapay zeka ve robotların yapacağı öngörüler arasında yer almaktadır.
Bu öngörülere konu olan meslekler arasında taksi şoförlüğü, doktorluk, fabrika işçiliği, barmenlik ve gazetecilik yer almaktadır. Uber ve Google sürücüsüz taksi uygulaması üzerinde çalışmalara başlamıştır. Bu uygulama ilk olarak İngiltere’de denenecektir. Sağlık alanında, IBM üretim olan Watson adlı bilgisayar pek çok kanser türünde hasta için en uygun tedaviyi belirleme yetisine sahiptir.
Massachusetts Institute of Technology tarafından üretilen Shakr Makr içki hazırlarken, Çin’de sadece robotların çalıştığı Dongguan adlı bir fabrika bulunmaktadır. Gazetecilik mesleğinde ise yakın bir zamanda tüm haberlerin yapay zekalar tarafından yazılacağı iddia edilmektedir.

En fazla insana benzeyen 5 robot
Dünya ilerledikçe filmlerde gördüğümüz teknolojiler tek tek gerçek olmaya başlıyor. Bunlardan biri olan robotlar insansı görüntüleriyle şaşırtıyor.
Teknoloji gün geçtikçe daha da gelişiyor. Teknolojinin bu gelişimiyle beraber robotlar da giderek daha profesyonel hale geliyor. İyice insana benzeyen robotlar her ne kadar içimizi ürpertse de bu hız kesilecek gibi gözükmüyor.

İşte robot mu insan mı ayrımını zor yapacağınız 5 insansı robot…
1.Sophia



2015 yılında ilk kez etkinleştirilen robot bu yıl sosyal medyaya damga vurdu. Sophia, karşısındaki yüzleri izleyebiliyor ve göz kontağı kurarak kişileri tanıyabiliyor.

2.Jia jia




Çin’de üretilen robot Jia jia aynı Sophia gibi ürpertici derecede insana benziyor. Jia jia, konuşabiliyor, mikro yüz ifadelerini yansıtabiliyor ve insan gibi hissedebiliyor.

3. Geminoid DK




İlk bakışta insandan farkı olmayan Geminoid DK isimli robot görenleri hayrete düşürüyor.


4. Erica




Görenlerin ürpertici bulduğu Erica gerçekçi bir cilde ve yüz jestlerine sahip.İstekleri dinlemek ve yanıtlamak için yapay zeka yazılımını kullanıyor.

5.Han




Han isimli robot mobil bir uygulama sayesinde istenileni yapabiliyor. İlginç robot gülebiliyor, göz kırpabiliyor ve hatta garip gelse de sarhoş taklidi bile yapabiliyor.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Türkiye Şehirleri Türkiye Coğrafyası Dünya Şehirleri Dünya Coğrafyası Ülkeler



  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. merhancag . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Duvarı Aşamıyorsan Kapı Aç

    Kıssadan hisse Kısa Kısa'da sizi bekliyor...

    facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!