Güzel Bir Hafta Sonu Dileriz

Kısa Kısa'da yeni bir Hikaye

Yolunacak Kaz?..

Sağlıcakla Kalın

×

















SON YAZILAR :
Loading...


19 Kasım 2020

Jules Verne'nün önceden hayal ettiği 7 buluş

Yarattığı imgelemle insanlık tarihinin en büyük öngörülerini romanlarında işleyen Jules Verne'nün Hayaller aleminin bu büyük düş kurucusu icat edilmeden önce neleri öngörmüş bir bakalım...
Jules Verne Kimdir ? (Dokununuz)
Denizaltı
image
Jules Verne’in öngördüğü icatların en ünlüsü, kuşkusuz ki Denizler Altında 20.000 Fersah dolaylarında seyre imkan sağlayan, elektrikle çalışan devasa denizaltı Nautilus’dur. Cornelius Drebbel’in 1623 yılında, ilk çalışan su altı aracını icat ettiğinden beri, mucitler denizaltılar üzerinde çalışıyorlardı, ancak onlara güç verme sorunu dönemin teknolojisine göre mümkün değildi. Elektrik, Verne’in kitabı yayınladığı 1870 yılında bir yeni bir teknolojiydi, ve ihtiyaç olan enerji açığını kapatabilme potansiyeline sahipti. 1880’li yıllarda, mühendisler ilk çalışan denizaltıları inşa etmeyi başardılar ve bunların çalışma mantığı Verne’in hayal ettiği ile birebir aynı idi. 1887 yılına gelindiğinde, İspanyol Donanması, ilk elektrikli denizaltıyı su ile buluşturdu.
Helikopter
image
Jules Verne, 1886’da Fatih Robur’u yazdığında, uçuş teknolojisi henüz emekleme aşamasındaydı. Wright kardeşlerin meşhur prototiplerini yapmalarına daha onlarca yıl vardı, dönemin mucitleri hala planör benzeri tasarımlar ve balonlarla denemeler yapıyordu. Hikayenin baş kahramanı Robur, motorlu ağır hava makinelerinin geleceğini cesurca beyan ediyordu. Robur’un el emeği makinesi Albatros, modern helikopterin büyük bir ölçekte atasıdır. Albatros’u, yere paralel olarak hizalanan çok sayıda pervane tarafından kaldırılan muazzam bir kayan platform gibi düşünebilirsiniz.
Video konferans
image
Verne’in, medya ve iletişimin geleceği hakkında pek çok fikri vardı. Gökyüzü yazısı ve günlük haber bülteni gibi çok sayıda tahmin yapmıştı. En etkileyici öngörülerinden biri de, 2889 Yılında hikayesinde karşımıza çıkan “phonotelephote”tur. Hikayenin yazıldığı zaman, Graham Bell’in telefonu yaklaşık 15 yaşındaydı. Jules Verne, ses transferinin ötesinde, uzaktan haberleşmeye yeni bir boyut katarak görsel olarak da iletişim içinde olunabileceğini hayal etmişti.
Uzay kapsülü
image
Dünya’dan Ay’a, Verne’in en çok bilinen hikayelerden biridir, ve bunun haklı bir sebebi vardır. Dünya’dan Ay’a, gelecek yüzyılın en çok konuşulan teknolojik gelişmesi, uzay araştırmalarını konu alıyordu. Hikayede, Baltimore Silah Kulübü üyeleri, Ay’a kadar, içinde insan olan bir mermi ateşlemek niyetindelerdi. Mermiyi ateşleyecek silah biraz sıradışıydı, Florida’da bir yamaca kurulmuş, 250 metre uzunluğunda bir top. Hikayenin ilginç yanı ise, Ay’a ilk inen araçlar, Verne’in öngördüğü gibi alüminyumdan yapılmış ve üç astronot taşıyordu. Hikaye, sıfır çekim kuvvetinin insan vücudundaki etkilerine ilişkin oldukça doğru bir tanımlama bile içeriyordu.
Hologram
image
Jules Verne’in Karpatlar Şatosu hikayesinin baş kahramanı, Transilvanya dağlarında yaşayan sürreal bir barondur. Baronun bir ziyaretçisi, yıllar evvel ölmüş bir opera sanatçısını şatoda konser verirken görür. Olayı araştırdığında, bu performansın hologram vasıtası ile simüle edildiğini fark eder.
Elektrikli sandalye
image
20. yüzyılda Paris hikayesinde, toplum önünde yapılacak bir infaz için platform oluşturuluyordu. Paris ve toplum önünde infaz dendiğinde akıllara giyotin gelse de, Jules Verne’in dünyasında ne giyotinde, ne de bir cellata yer vardı. Dönemin yeni teknolojisi elektrik, tek başına infazı gerçekleştirebilecek güçteydi. Elektrik akımı, bir sandalye sarılmış kablolar yardımıyla infaz edilecek kişi ile buluşuyordu.
Jules Verne hikayeyi yazdıktan 25 yıl sonra, elektrikli sandalyeyle yapılan ilk idam New York’da gerçekleştirildi.
Güdümlü füze
image
Verne’in eserlerinin birçoğu, muhtemelen onlara hiçbir zaman erişmemesi gereken insanlar tarafından da okunmuş ve onlara ilham kaynağı olmuştur. 1896 yılında yazdığı Bayrağa Karşı hikayesinde, çılgın mucit Thomas Roch tarafından tasarlanan süper silah Fulgurator’dan bahsediyordu. Roch’in icat ettiği patlayıcı füze, havadayken yönünü değiştirebiliyordu.
Günümüzde bilinen ismiyle güdümlü füzeler, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kullanılmıştır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Türkiye Şehirleri Türkiye Coğrafyası Dünya Şehirleri Dünya Coğrafyası Ülkeler



  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. merhancag . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Duvarı Aşamıyorsan Kapı Aç

    Kıssadan hisse Kısa Kısa'da sizi bekliyor...

    facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!