Yarattığı imgelemle insanlık tarihinin en büyük öngörülerini romanlarında işleyen Jules Verne'nün Hayaller aleminin bu büyük düş kurucusu icat edilmeden önce neleri öngörmüş bir bakalım...
Jules Verne Kimdir ? (Dokununuz)
Denizaltı
Jules Verne’in öngördüğü icatların en ünlüsü, kuşkusuz ki Denizler Altında 20.000 Fersah dolaylarında seyre imkan sağlayan, elektrikle çalışan devasa denizaltı Nautilus’dur. Cornelius Drebbel’in 1623 yılında, ilk çalışan su altı aracını icat ettiğinden beri, mucitler denizaltılar üzerinde çalışıyorlardı, ancak onlara güç verme sorunu dönemin teknolojisine göre mümkün değildi. Elektrik, Verne’in kitabı yayınladığı 1870 yılında bir yeni bir teknolojiydi, ve ihtiyaç olan enerji açığını kapatabilme potansiyeline sahipti. 1880’li yıllarda, mühendisler ilk çalışan denizaltıları inşa etmeyi başardılar ve bunların çalışma mantığı Verne’in hayal ettiği ile birebir aynı idi. 1887 yılına gelindiğinde, İspanyol Donanması, ilk elektrikli denizaltıyı su ile buluşturdu.
Helikopter
Jules Verne, 1886’da Fatih Robur’u yazdığında, uçuş teknolojisi henüz emekleme aşamasındaydı. Wright kardeşlerin meşhur prototiplerini yapmalarına daha onlarca yıl vardı, dönemin mucitleri hala planör benzeri tasarımlar ve balonlarla denemeler yapıyordu. Hikayenin baş kahramanı Robur, motorlu ağır hava makinelerinin geleceğini cesurca beyan ediyordu. Robur’un el emeği makinesi Albatros, modern helikopterin büyük bir ölçekte atasıdır. Albatros’u, yere paralel olarak hizalanan çok sayıda pervane tarafından kaldırılan muazzam bir kayan platform gibi düşünebilirsiniz.
Video konferans
Verne’in, medya ve iletişimin geleceği hakkında pek çok fikri vardı. Gökyüzü yazısı ve günlük haber bülteni gibi çok sayıda tahmin yapmıştı. En etkileyici öngörülerinden biri de, 2889 Yılında hikayesinde karşımıza çıkan “phonotelephote”tur. Hikayenin yazıldığı zaman, Graham Bell’in telefonu yaklaşık 15 yaşındaydı. Jules Verne, ses transferinin ötesinde, uzaktan haberleşmeye yeni bir boyut katarak görsel olarak da iletişim içinde olunabileceğini hayal etmişti.
Uzay kapsülü
Dünya’dan Ay’a, Verne’in en çok bilinen hikayelerden biridir, ve bunun haklı bir sebebi vardır. Dünya’dan Ay’a, gelecek yüzyılın en çok konuşulan teknolojik gelişmesi, uzay araştırmalarını konu alıyordu. Hikayede, Baltimore Silah Kulübü üyeleri, Ay’a kadar, içinde insan olan bir mermi ateşlemek niyetindelerdi. Mermiyi ateşleyecek silah biraz sıradışıydı, Florida’da bir yamaca kurulmuş, 250 metre uzunluğunda bir top. Hikayenin ilginç yanı ise, Ay’a ilk inen araçlar, Verne’in öngördüğü gibi alüminyumdan yapılmış ve üç astronot taşıyordu. Hikaye, sıfır çekim kuvvetinin insan vücudundaki etkilerine ilişkin oldukça doğru bir tanımlama bile içeriyordu.
Hologram
Jules Verne’in Karpatlar Şatosu hikayesinin baş kahramanı, Transilvanya dağlarında yaşayan sürreal bir barondur. Baronun bir ziyaretçisi, yıllar evvel ölmüş bir opera sanatçısını şatoda konser verirken görür. Olayı araştırdığında, bu performansın hologram vasıtası ile simüle edildiğini fark eder.
Elektrikli sandalye
20. yüzyılda Paris hikayesinde, toplum önünde yapılacak bir infaz için platform oluşturuluyordu. Paris ve toplum önünde infaz dendiğinde akıllara giyotin gelse de, Jules Verne’in dünyasında ne giyotinde, ne de bir cellata yer vardı. Dönemin yeni teknolojisi elektrik, tek başına infazı gerçekleştirebilecek güçteydi. Elektrik akımı, bir sandalye sarılmış kablolar yardımıyla infaz edilecek kişi ile buluşuyordu.
Jules Verne hikayeyi yazdıktan 25 yıl sonra, elektrikli sandalyeyle yapılan ilk idam New York’da gerçekleştirildi.
Güdümlü füze
Verne’in eserlerinin birçoğu, muhtemelen onlara hiçbir zaman erişmemesi gereken insanlar tarafından da okunmuş ve onlara ilham kaynağı olmuştur. 1896 yılında yazdığı Bayrağa Karşı hikayesinde, çılgın mucit Thomas Roch tarafından tasarlanan süper silah Fulgurator’dan bahsediyordu. Roch’in icat ettiği patlayıcı füze, havadayken yönünü değiştirebiliyordu.
Günümüzde bilinen ismiyle güdümlü füzeler, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kullanılmıştır.
Katkıda bulunanlar
Engizisyon
Engizisyon Mahkemeleri SembolüEngizisyon (Latince: inquisitio,...Sorgusuz Sualsiz Bugüne Kadar Doğru Kabul Ettiğimiz Günlük Hayatımızdaki 9 Yanlış Bilgi
Birtakım aslı astarı olmayan bilgiler, bir şekilde nesilden nesile...Bitmiş piller neden çöpe atılmaz ?
* Bitmiş piller neden çöpe atılmaz ? Civa, kurşun, lityum, mangan,...Pusula'nın İcadı
Pusula, başlıca olarak ulaşımda ve arazi incelemesinde kullanılan,...
![]() | FUTBOL |
- Efsaneler
Bermuda Şeytan Üçgeni Efsanesi
0 27/7/2020Bermuda Şeytan Üçgeni efsanesi1. Kayıp Şehir Atlantis'ten Geriye Kalan Teknoloji Bermuda Üçgeni hakkındaki birçok iddiadan biri de kayıp şehir Atlant... Devamı
- Efsaneler
Karaoğlan Efsanesi
0 6/7/2020Karaoğlan dağları İskeçe’ye bağlı Sünnetçiköy’ün hemen eteklerinde başlar. Bu dağların şirinliği, hele yazın serinliği insanı kendisine bağl... Devamı
widget by: NBT
Dünyanın en güzel 13 okulu!
ABD'nin New York merkezli teknoloji dergisi Tech Insider’ın seçtiği 'Dünyanın En Güzel 13 Okulu'...Peyzaj Mimarlığı
Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Federasyonu'na Göre Kapsayan GörevlerÇokuluslu, ulusal, bölgesel,...Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), (İngilizce: Middle East Technical University, METU), 15 Kasım...Öğretmen ve Öğretmeler Günü
Öğretmen veya eğitmen; eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim...İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), (İstanbul Technical University), kökleri 1773...
BLOGLARIMIZ
Girit Adası
Girit (Eski Yunanca Krētē; modern Yunanca Κρήτη Kriti, Osmanlıca گريد Girid),...
Marmaris
Marmaris, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir.Coğrafi konumuMarmaris, batısında Datça Yarımadası ve Kerme Körfezi, kuzeyinde Ula,…
Jul Sezar
Jül Sezar (Latince: Gaius Julius Caesar, okunuşu: Kaysar), 12 Temmuz MÖ 100 – 15 Mart MÖ 44), Romalı askerî ve politik lider. Aynı zamanda iyi bir…
Tabiattan HD Fotograflar
Ülkeler Kahvaltıda Ne yiyiyor ?
Coğrafi farklılıklar kahvaltı sofralarına da yansıyor ve her ülke güne farklı kahvaltı sofralarıyla uyanıyor …
SON YAZILAR :
Loading...
19 Kasım 2020
Jules Verne'nün önceden hayal ettiği 7 buluş
Türkiye Şehirleri
Türkiye Coğrafyası
Dünya Şehirleri
Dünya Coğrafyası
Ülkeler
0 Yorum:
Yorum Gönder