Kur'ân-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan dünya semasına toptan indirilmiş olduğu gecedir. Cebrail, Peygamberimiz'e (sas) ilk vahyi bu gece getirmiştir. Alak Suresi'nin "İkra! Oku!" emriyle başlayan ilk beş âyeti bu gecede inmiştir.
Kandillerin en üstünüdür ve "Gecelerin Sultanı" olarak isimlendirilmiştir. Kıyamete kadar yüz milyarlarca insana dünya ve ahirette rehberlik edecek olan bir Kitab'ın yeryüzüne iniş günü ve bunun yıldönümleri elbette ki müstesna bir gündür; ve bayramlar, ihtifaller ve merasimlerle kutlanması gayet isabetlidir.
Kur'ân'daki "Kadr Suresi" vahyin başlangıcından ve bu gecenin büyük kudsiyet, fazilet ve bereketinden, bu gece kâinatı kaplayan İlâhî esenlikten bahsetmektedir:
"Biz Kur'ân'ı Kadir Gecesi indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Bin aydan daha hayırlıdır Kadir Gecesi. O gece Rablerinin izniyle ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner... Artık o gece bir esenlik gider.. Tâ tan yeri ağarıncaya kadar."
Duhân Suresi'nde ise bu gecenin kudsiyetine yemin edilmektedir: "Açık olan ve gerçeği açıklayan bu Kitâb'a yemin olsun ki; biz onu kutlu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz haktan yüz çevirenleri uyarıcılarız. O öyle bir gecedir ki, her hikmetli iş, tarafımızdan bir emir ile, o zaman yazılıp belirlenir..."
Kadîr-i Mutlak, ümmete rahmet için Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın hangi gecesi olduğunu açıkça bildirmemiştir. Malumdur ki Cenab-ı Hak şu imtihan dünyasında çok mühim şeyleri gizlemiştir. İnsanın ecelini ömrü içinde, makbul veli kullarını insanlar içerisinde ve ism-i azamı esma-i hüsna içinde gizlemiştir. Aynı şekilde cuma günü içinde icabet saati, bütün ibadetler içinde rızayı ilahî, zaman içinde kıyamet, hayat içinde ölüm ve Ramazan günleri içinde Kadir Gecesi gizlenmiştir. Bunlar gizli kaldıkça sair efrad dahi kıymetdar kalır, ehemmiyet verilir.
0 Yorum:
Yorum Gönder