Ankara Üniversitesi Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Nasıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, salt bir yönetim biçimini değiştirmenin çok ötesinde, çağdaş bilime, çağdaş demokratik değerlere ve kurumlara dayalı büyük bir toplumsal dönüşüm sistemi ise; Ankara Üniversitesinin açılışı da bilinen üniversite amaçlarının çok ötesinde, farklı bir misyonun somutlaşmasını ifade eder. Ankara Üniversitesi, Atatürk ilke ve inkılaplarının dayanaklarını oluşturmak, yurt geneline yaymak, kökleştirmek ve çağdaşlığın,
bilimin ve aydınlığın ifadesi olan bu ilkelerin yılmaz savunuculuğunu yapmak üzere, temeli bizzat yüce Atatürk tarafından atılmış bir üniversitedir. Genç Cumhuriyetin yüksek öğretim alanındaki ilk ve çarpıcı icraatları, laik ve demokratik Cumhuriyetin yeni hukuk düzenini gerçekleştirecek hukukçuları yetiştirmek için 1925'te kurulan Hukuk Mektebini, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933'te öğretime başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsünü, zengin Anadolu kültürünü araştırmak ve Türkiye'nin dünya ile dil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935'te açılan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini, 1859'dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936'da Ankara'ya taşınan Atatürk'ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuştur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarafından başlatılan ancak kuruluşu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925'te kurulmuş olan Hukuk Fakültesi, 1935'te faaliyete başlayan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi , 1943'te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluşu tamamlanan Tıp Fakültelerinden oluşan Ankara
Üniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu. Üniversite 1948'de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve Veteriner Fakültelerini bünyesine almış, 1949'da İlahiyat Fakültesi, 1935'de kurulan 1950'de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu , 1960'da Eczacılık Fakültesi, 1963'de Yüksekokul olarak kurulan 1977'de Fakülte olan Diş Hekimliği Fakültesi, 1965'de Eğitim Bilimleri Fakültesi ve 1965 yılında da şimdiki adı İletişim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu. Mühendislik Fakültemiz, Fen Fakültesi bünyesinden ayrılarak 2001 yılında kuruldu; Sağlık Eğitim Fakültemiz ise 1996 yılında eğitim-öğretime başladı ve 2007 yılında da Sağlık Bilimleri Fakültesi adını aldı.
Akademik Birimler
Fakülteler
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi
Diş Hekimliği Fakültesi
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Eczacılık Fakültesi
Fen Fakültesi Hukuk Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
İletişim Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi
Tıp Fakültesi
Veteriner Fakültesi
Ziraat Fakültesi
Konservatuarlar
Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı
Yüksek Okullar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Ev Ekonomisi Yüksekokulu
Yabancı Diller Yüksekokulu
Meslek Yüksek Okulları Adalet Meslek Yüksekokulu
Başkent Meslek Yüksekokulu
Beypazarı Meslek Yüksekokulu
Elmadağ Meslek Yüksekokulu
Nallıhan Meslek Yüksekokulu
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Kalecik Meslek Yüksekokulu
Enstitüler
Adli Tıp Enstitüsü
Biyoteknoloji Enstitüsü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü
Hepatoloji Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü
Nükleer Bilimler Enstitüsü
Araştırma ve Uygulama Merkezleri
Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM)
Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi
Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM)
İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM)
Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi
Otistik Çocuklar Tanı,Tedavi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi
Psikiyatrik Kriz Araştırma ve Uygulama Merkezi
Onkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM)
Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi
Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOKAUM)
Küçük İşletmecilik ve Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİGAUM)
Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi
Akarsu Göl ve Denizlerde Jeolojik Araştırma Merkezi (AGDEJAM) Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi (FİSAUM)
Kıbrıs Araştırma ve Uygulama Merkezi
Stratejik Araştırmalar Merkezi
Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi
İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kısırlık Teşhis ve Tedavi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi
Yerbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (YEBİM)
Ankara Üniversitesi Yayınları
Ankara Üniversitesi Communication Dergisi : Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından çıkarılan Communication A1, A2, B ve C serilerinde Matematik, İstatistik, Fizik, Fizik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Astronomi, kimya ve kimya mühendisliği, Biyoloji, Jeoloji Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği'nin çeşitli dallarında yazılmış özgün araştırma makalelerine yer verilir. Ayrıca editör tarafından çağrıda bulunulan, konusunda uzman tanınmış bilim adamlarınca hazırlanmış son gelişmeleri içeren inceleme tipi çalışmalara yer verilen dergidir.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi : 1942 yılından beri yayın hayatında olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi Sümerce ve Hititce'den Latince ve Yunanca'ya, antik doğu ve batı dilleri yanında modern diller ile coğrafya, felsefe, psikoloji, sosyoloji, antropoloji Türk ve Türkiye tarihi gibi çeşitli sosyal bilimlerin farklı alanlarında kaynak yayınlar arasında yer almaktadır.
Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Felsefe Bölümü Araştırma Dergisi : 1963 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından çıkarılmaya başlanan Araştırma Dergisi günümüze dek çıkmayı başarmıştır. Özgün inceleme ve araştırmaya dayalı felsefe ve düşünce alanında yayın yapan Araştırma Dergisi aynı zamanda akademik bir yayın olma özelliğini taşır.
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi : Farmasötik Bilimlerin tüm alanlarındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, kısa bildiriler ve derlemelerin yayınlanması için uluslararası bir ortamdır.
Katkıda bulunanlar
Engizisyon
Engizisyon Mahkemeleri SembolüEngizisyon (Latince: inquisitio,...Sorgusuz Sualsiz Bugüne Kadar Doğru Kabul Ettiğimiz Günlük Hayatımızdaki 9 Yanlış Bilgi
Birtakım aslı astarı olmayan bilgiler, bir şekilde nesilden nesile...Bitmiş piller neden çöpe atılmaz ?
* Bitmiş piller neden çöpe atılmaz ? Civa, kurşun, lityum, mangan,...Pusula'nın İcadı
Pusula, başlıca olarak ulaşımda ve arazi incelemesinde kullanılan,...
![]() | FUTBOL |
- Efsaneler
25-26 Ağustos 1922' de Yaşananlar
0 26/8/2020Atatürk'ün hayatındaki en zor günü 26 Ağustos 1922'dir çünkü bu tarih Türklerin Anadolu'daki son bağımsız günü olabilirdi. Atatürk de bunun bili... Devamı
- Efsaneler
Bermuda Şeytan Üçgeni Efsanesi
0 27/7/2020Bermuda Şeytan Üçgeni efsanesi1. Kayıp Şehir Atlantis'ten Geriye Kalan Teknoloji Bermuda Üçgeni hakkındaki birçok iddiadan biri de kayıp şehir Atlant... Devamı
Dünyanın en güzel 13 okulu!
ABD'nin New York merkezli teknoloji dergisi Tech Insider’ın seçtiği 'Dünyanın En Güzel 13 Okulu'...Peyzaj Mimarlığı
Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Federasyonu'na Göre Kapsayan GörevlerÇokuluslu, ulusal, bölgesel,...Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), (İngilizce: Middle East Technical University, METU), 15 Kasım...Öğretmen ve Öğretmeler Günü
Öğretmen veya eğitmen; eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim...İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), (İstanbul Technical University), kökleri 1773...
BLOGLARIMIZ
Girit Adası
Girit (Eski Yunanca Krētē; modern Yunanca Κρήτη Kriti, Osmanlıca گريد Girid),...
İnsanlığın Varoluşu ve İlk İnsanlar
İnsanlığın varoluşu hakkında muhtelif tez ve teoriler sunulmaktadır. Evrim teorisi, tüm canlıların suda oluşan bir bakteri hücresinden,…
Anadolu Yöresel Kıyafetler 2
BALIKESİR BARTIN BAYBURT BİLECİK BİNGÖL BİTLİS BOLU BURDUR BURSA ÇANKIRI ÇORUM
Ağaçlar
Toprağa düşen tohumdan en önce fide meydana gelir. Fide bir yıl sonra fidan hâlini alır. Hücrelerinin çoğalmasıyla dal…
Et hakkında bilmeniz gereken 25 şey!
Kasaptan et almak futbol maçı gibidir ve kazanan genellikle kasap olur. Neyse ki artık etin en iyisi alıp, yemeğin en lezizini yiyeceksinizSizlerle…
0 Yorum:
Yorum Gönder